FFC:s ordförande Lauri Ihalainen: Näringslivets hårda linje ett hot mot likalön

08.03.2005 15:37 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Lauri Ihalainen

- Med hjälp av solidariska löneuppgörelser har vi lyckats förhindra att löneskillnaderna har ökat i vårt land. Vår tudelade arbetsmarknad gör ändå att kvinnorna fortfarande förtjänar en femtedel mindre än männen. Näringslivets önskan att öka löneskillnaderna innebär automatiskt att också gapet mellan kvinnors och mäns löner skulle växa.

- Alla tecken tyder på att arbetsgivarnas attityder håller på att hårdna också visavi likalönssträvandena och den lönepolitik som syftar till att jämna ut skillnaderna. Arbetsgivarnas strävan är att flytta besluten om lönerna till bransch- och företagsnivå och samtidigt komma undan den solidariska lönepolitiken.

- När det gäller lönejämlikhet har löntagarorganisationernas led tyvärr hittills varit alltför splittrade. Lönejämlikhet borde kunna lyftas fram som ett gemensamt projekt för hela löntagarrörelsen under kommande avtalsrundor.

- Också den allt hårdare konkurrensen om kompetent arbetskraft borde kunna ändra arbetsgivarnas attityder gentemot jämlikheten mellan kvinnor och män: genom att främja jämställdhet och möjligheterna att samordna arbete och familjeliv kan arbetsgivare i framtiden skaffa sig en viktig konkurrensfördel, när det gäller rekryteringen av arbetskraft.

- För närvarande sker det exceptionellt mycket för att främja lönejämlikheten. Det likalönsprogram som ingår i regeringsprogrammet behandlar under våren viktiga arbetsmarknadsteman. Det nya är att också staten denna gång är part i denhär diskussionen, vid sidan om arbetsmarknadsorganisationerna. Utmaningen för staten är att bidra till att arbetsmarknadsparterna kan nå samförstånd sinsemellan. Statens roll borde dessutom vara att ge kännbart mer resurser för de åtgärder som projektet förutsätter.

- Fastän ramarna för att främja jämlikhet mellan kvinnor och män skapas genom internationella och nationella avtal och lagar förverkligas jämställdheten ändå i sista hand på arbetsplatserna. Ändå har bara var tredje arbetsplats gjort upp en jämställdhetsplan, trots att jämställdhetslagen förutsätter det. Den nya jämställdhetslagen, vars riksdagsbehandling är inne på slutrakan, kräver ännu skarpare att arbetsplatserna gör upp jämställdhetsplaner. FFC föreslår att arbetsplatserna i och med den nya jämställdhetslagen firar detta år som ett temaår för jämställdhetsplanering.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.