Goda idéer omsätts genast i handling

På Parmas fabrik i Kotka retar man inte upp sig på samma saker om och om igen, utan varje morgon antecknas bekymren på den så kallade irritationslistan. Förslag på hur arbetssätten kan förbättras behandlas utan fördröjning.
13.12.2016 07:00
LÖNTAGAREN
När trapporna på fabriken låg på ett besvärligt ställe så flyttade man dem, berättar Jari Rantanen som är huvudförtroendeman på Parma i Kotka. Enligt honom tas arbetstagarnas önskemål väl emot på företaget.

Givetvis diskuterar man grundligt igenom större förbättringsförslag som kräver investeringar, säger Jari Rantanen som är huvudförtroendeman på Parma i Kotka, men i regel går arbetstagarnas idéer igenom. Framför allt om de ökar produktiviteten eller underlättar det tunga jobbet.

Jari Rantanen ser irritationslistan som ett viktigt redskap. Där antecknas alla slags utvecklingsidéer.

− Företaget är månt om att genast rätta till saker. Om en lagerarbetare lämnar en lyftanordning på fel ställe, så att den följande morgon hindrar en annan arbetare, påtalar arbetsledningen det. Det bästa är att arbetsgivaren verkligen gör något åt förbättringsförslagen. Jag tycker att det fungerar bra, säger Jari Rantanen.

Enligt huvudförtroendemannen har irritationslistan framför allt lett till att stämningen, den mentala sidan, har förbättrats. Ingen ska behöva gå en lång tid och reta sig på något sådant som kan rättas till genast.

− Här i huset lyssnar man i allmänhet noga på arbetstagarnas förslag. Exempelvis på vår enhet, där vi tillverkar mellanväggselement genom vertikal gjutning, låg trapporna i fel ända. Vi föreslog att de skulle flyttas till ett annat ställe.

När arbetet är tungt förstår också arbetsgivaren vad det betyder om antalet steg minskar under ett arbetspass. Resultatet blev att arbetsgivaren byggde en ny gångbro på andra sidan batteriet. Den kostade en hel del men gjorde jobbet lättare.

− Upp till nittio procent av initiativen är sådana som vi arbetstagare drar nytta av. Fabrikschefen och arbetsledningen tänker definitivt på arbetstagarna, säger Jari Rantanen.

Ändrade arbetstider

− Vi har också lyckats ändra arbetstiderna så att de börjar stegvis, eftersom vi bara har en betongblandare och leveransen av satserna måste ske i etapper. För somliga har de längre sovmorgnarna varit välkomna, berättar huvudförtroendemannen Jari Rantanen.

På Parmas fabrik i Kotka tillverkas vägg- och hisschaktselement. Jobbet är tungt och man fäster speciellt uppmärksamhet vid säkerheten. När vi besöker Parma har det gått 2 204 dagar utan några olyckor som har lett till frånvaro, vilket Jari Rantanen bedömer som ovanligt i betongbranschen.

Arbetstagarna på fabriken i Kotka har lyckats forma och anpassa sina jobb också tack vare att arbetsstyrkan är ett väl sammansvetsat gäng. De trivs bra tillsammans också på fritiden och med god kamratanda kommer man långt, konstaterar huvudförtroendemannen.

Aino Pietarinen (översättning: Viola Eksten)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.