Nytt för i år: Alterneringsledigheten fortsätter, att negligera rapporteringen av arbetsvillkoren blir straffbart

10.01.2008 10:13 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Årsskiftet 2007-2008

Från årsskiftet genomfördes några förändringar i arbetslagstiftningen och socialskyddet. En lagändring är bl.a. att systemet med alterneringsledighet förlängs med två år, det blir också straffbart att underlåta att rapportera om anställningsvillkor, och övergångstiden för den nya samarbetslagen löpte ut. I socialskyddet sänktes de försäkringsavgifter som drivs in av arbetstagarna.

Alterneringsledigheten förlängdes

Systemet med alterneringsledighet förlängdes med två år från början av detta år. Alterneringsledighet kan tas ut t.o.m. slutet av år 2010, om man under år 2009 har kommit överens om det. Riksdagen förutsätter att systemet med alterneringsledighet blir permanent efter 2009.

Förutsättningarna för alterneringsersättning och -ledighet är så gott som oförändrade. Den som beviljas alterneringsledighet skall ha en arbetshistoria som omfattar minst tio år. Dessutom skall han ha varit minst 13 månader i den arbetsgivares tjänst, från vilken han tar ledigt. Denna period är nu en månad längre än tidigare, men enligt den nya lagen kan de tretton månaderna inkludera en maximalt trettio dagar lång oavlönad ledighet.

Alterneringsledigheten skall alltid tas ut inom två år efter att den började. Det är fortsättningsvis möjligt att ta ut ledigheten i perioder, men om dessa skall man komma överens innan ledigheten alls inleds. Det är också möjligt att förlänga ledigheten om man kommer överens om detta två månader innan ledigheten är slut. Under själva alterneringsledigheten kan man tillfälligt återvända i tjänst, men tiden i arbete tär på själva ledigheten.

Lagen har dessutom preciserats så, att den vikarie som anställs istället för den ledige bör vara arbetslös arbetssökande enligt kriterierna i lagen om arbetslöshetsskydd. En person som studerar på heltid kan alltså inte vikariera en alterneringsledig.

Ytterligare information

På jobb » Semester och ledigheter » Alterneringsledighet

Arbetslöshetskassornas Samorganisation: Alterneringsledighet

Straffbart att inte ge rapport om anställningsvillkor

I och med lagändringar som trädde i kraft i början av januari blir det straffbart att negligera skyldigheten att rapportera om de centrala villkoren för en anställning. Arbetarskyddsmyndigheternas övervakningsmetoder effektiveras också.

Enligt den gällande arbetsavtalslagen skall arbetsgivaren ge arbetstagaren en skriftlig utredning om de centrala villkor som gäller anställningen, i det fall att den varar minst en månad. Denna skyldighet gäller då parterna inte har ingått ett skriftligt arbetsavtal. Centrala villkor är bl.a. när arbetet inleds, hur länge en viss tids anställning är i kraft och skälen till att anställningen är tidsbunden, eventuell prövotid, platsen där arbetet utförs, huvudsakliga arbetsuppgifter, vilket kollektivavtal som tillämpas, lön, arbetstid, semesterns beräkningsgrunder och uppsägningstid.

Ändringen i arbetsavtalslagen ger inte arbetsgivaren några nya förpliktelser, men den inskärper skyldigheten att rapportera. En arbetsgivare kan nu bestraffas om han t.ex. helt låter bli att ge arbetstagaren en skriftlig redovisning av arbetsvillkoren eller om hans rapport saknar viktiga villkor, dvs. är bristfällig.

Genom straffstadgandet vill lagstiftarna få arbetsgivarna att grundligare överväga om det är nödvändigt att anställa människor bara för en viss tid. Ett annat skäl är att garantera att arbetstagarna i praktiken faktiskt får sina arbetsvillkor redovisade skriftligt.

Ytterligare information

Arbetskraftsbyråerna: Årsskiftets reformer

Samarbetslagens övergångsperiod är slut

I juli i fjol genomfördes en totalrevidering av samarbetslagen. Vid årsskiftet upphörde den övergångsperiod som gällde företag som sysselsätter mellan 20 och 29 arbetstagare. Den tidigare samarbetslagen tillämpades endast på företag med över 30 anställda. I och med revideringen omfattas lagen av ytterligare nästan 2 800 företag, utöver de cirka 5 000 som lagen gällde tidigare.

Ytterligare information

På jobb » Samarbetsförfarande

Startbidraget permanent

Experimentet med startbidrag har gjorts permanent från och med den 1 januari. Samtidigt förlängdes den maximala perioden för startpenning från tolv till 18 månader. Personer som grundar ett företag kan få ett startbidrag, som är en form av sysselsättningsstöd avsett att trygga utkomsten under företagets inkörningsperiod.

Ytterligare information

Arbetskraftsbyråerna: Årsskiftets reformer

Lönestöd för unga redan efter tre månaders arbetslöshet

För att sysselsätta en person under 25 år, som har rätt till arbetsmarknadsstöd, kan man bevilja lönestöd redan efter tre månaders arbetslöshet. Före årsskiftet var kravet minst ett halvt års arbetslöshet.

Ytterligare information

Arbetskraftsbyråerna: Årsskiftets reformer

Fortsatt utbetalning av jämkad dagpenning utan maxtid

Övergångsstadgandena för jämkad arbetslöshetsdagpenning har förlängts. På basen av dessa stadganden kan jämkad dagpenning betalas ut till och med slutet av 2009, även om den maximala tiden på tre år skulle ha uppnåtts före det.

Ytterligare information

Social- och hälsovårdsministeriet: Ändringar inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde 2008

Arbets- och näringslivsministeriet inledde sin verksamhet

Det nya arbets- och näringsministeriet ANM (på finska TEM) inledde sin verksamhet vid årsskiftet. Ministeriet grundades genom att arbetsministeriet och handels- och industriministeriet slogs samman. Det nya ministeriets webbsidor har adressen www.tem.fi.

Lägre socialförsäkringsavgifter för arbetstagare

De arbetspensions-, sjukförsäkrings- och arbetslöshetsförsäkringsavgifter som drivs in på arbetstagarnas löner är något lägre i år än tidigare år. De nya avgifterna framgår av tabellen nedan.

<style>table.taulukko#id10749064 { border-left-width: 1px; border-top-width: 1px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px;}table.taulukko#id10749064 th { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;}table.taulukko#id10749064 td { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;} th#id10749064_1 { width: 33%; } td#id10749064_1 { width: 33%; } th#id10749064_2 { width: 33%; } td#id10749064_2 { width: 33%; } th#id10749064_3 { width: 33%; } td#id10749064_3 { width: 33%; } </style><table class="taulukko" style=" background-color: #EBEBEB" id="id10749064" width="100%" border="1" cellpadding="5" cellspacing="1">

Avgift

2007

2008

Arbetspensionsavgift (personer under 53 år)

4,3

4,1

Arbetspensionsavgift (53-åringar och äldre)

5,4

5,2

Arbetslöshetsförsäkringsavgift

0,58

0,34

Sjukdagpenningsavgift

0,75

0,67

Sjukvårdsavgift

1,28

1,24

Nytt inkomstavdrag för arbetsbostad

Enligt vissa förutsättningar kan en löntagare få ett inkomstavdrag för arbetsbostad, om den skattskyldige för sitt arbetes skull måste ha två bostäder. Avdraget beviljas bara för hyresboende och är högst 250 euro i månaden.

Inkomstskatteskalans marginalskatteprocenter har sänkts med en halv procentenhet. Dessutom har skalan inflationsjusterats med två procent. Maximibeloppet för förvärvsinkomstavdraget vid kommunalbeskattningen är 3 750 euro (tidigare 3 250 euro). Det maximala avdraget för inkomstens förvärvande har också höjts.

Ytterligare information

Finansministeriet: Ändringar vid årsskiftet

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.