Traditionellt arbetarskydd blir modernt

Ett enhetligt och modernt arbetarskydd inom rättsförvaltningen är målet för projektet OTE. Projektet är justitieministeriets men JHL:s utvecklingsavdelning fungerar som primus motor.
12.06.2012 08:00
LÖNTAGAREN
På stämningsmannens lott faller också att se till att förutsättningar för ärendenas behandling i tingsrätten finns, berättar Matti Hiitola.

– Ministeriet tog tag i en viktig fråga. De arbetarskyddsuppgifter som är obligatoriska för arbetsgivaren har vi skött. Men vi behöver gemensamma verksamhetsmodeller och direktiv inom rättsförvaltningen, säger arbetarskyddschefen, förvaltningsdirektör Tarja Honkanen på Helsingfors tingsrätt.

Sida vid sida har arbetarskyddschef har Tarja Honkanen och arbetarskyddsfullmäktige Matti Hiitola besvarat frågor i en ledd webbdialog om läget inom arbetarskyddet i huset, om önskemål. Om var styrkan finns, vad som behöver utvecklas, vad som kan göras.

– Vi märkte att det är många saker som tål att funderas på, mycket att behärska. Och vi insåg att vi vill veta mera om hur de här frågorna sköts hos oss, och hur på andra håll, säger Hiitola.

Frågorna klargjorde också rollerna för arbetarskyddet och arbetsgrupperna i den egna organisationen.

– Arbetarskyddet har som mål att skapa bättre välbefinnande i arbetet, betonar Matti Hiitola.

Känslorna svallar i rätten

Helsingfors tingsrätt är i huvudsak arbetsplats för tre yrkesgrupper: tingsdomare, sekreterare och stämningsmän, sammantaget omkring 350 personer. Säkerhetsregler finns men risk för kundvåld kan inte helt uteslutas då ärendena som behandlas i rätten kan få känslorna att svalla. Helsingfors tingsrätt har ett rapporteringssystem. Lagstadgad riskkartläggning pågår på två avdelningar och har slutförts på två andra.

– Med tanke på att här rör sig omkring 100 000 personer i året är arbetsolycksfallen på grund av kunder få, berättar Tarja Honkanen. Hon tillägger att den vanligaste olycksorsaken är att man halkar på resan till eller från jobbet eller vid delgivande av stämning.

– Helsingfors tingsrätt har gått in för tidigt ingripande så att vi ingriper i tid då vi märker att arbetskamratens ork och välmående hotar tryta. Vårt mål är att få gemensamma spelregler hur vi ska agera då problem gällande arbete, ork och välbefinnande uppstår.

Stämningsmannen kommer i trista ärenden

Principerna för arbetarskyddet slås fast i ett verksamhetsprogram för åren 2012–2015. Här är ergonomin och det psykiska välbefinnandet i fokus, liksom att rapporteringssystemet för fel, brister och våldssituationer används. Riskkartläggningen visar att den ökande arbetsbördan utgör en betydande riskfaktor för psykiskt välbefinnande.

– Att jobba i en tingsrätt innebär att ha ett tungt jobb med toppar, och här är mycket som bör följas med, säger Matti Hiitola.
Som stämningsman söker han ofta upp människor i trista ärenden, i deras eget hem, i deras eget revir. Några extrema fall, inte fysiskt men muntligt våld har han råkat ut för under sina fem år i jobbet.

– Antalet tillkännagivanden har ökat, att folk sätter sig i skuld märks.

Arbetarskyddet sköter Hiitola vid sidan av jobbet. Han har inte rätt att som arbetarskyddsfullmäktige avsätta tid för uppdraget.

– Här i huset är sakerna rätt väl i skick. Vi följer lagen, men var annars så om inte i tingsrätten, säger arbetarskyddsfullmäktige och drar på munnen.

Men han väntar sig mycket av OTE-projektet.

– Det får inte bara bli ett projekt utan något permanent. Vi behöver en verktygsbox inom rättsförvaltningen, en faktabank, något konkret. Och ett webb-baserat kontaktnät för oss som verkar inom arbetarskyddet, säger Matti Hiitola.

Ingegerd Ekstrand

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.