Ledaren: Vi måste arbeta smartare, inte mer

Inspirerade och motiverade arbetstagare kan göra underverk. I temahelheten i det här numret av Löntagaren lyfter vi fram flera exempel på arbetsplatser där man har goda erfarenheter av att ha gett arbetstagarna inflytande över sitt arbete.
13.12.2016 07:30
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv

Savon Sellus kartongfabrik i Kuopio har arbetstagarna fått bättre möjligheter att påverka sina egna arbetsuppgifter, vilket har bidragit till att den tidigare förlustbringande fabriken nu slår nya rekord både vad gäller produktion och vinst.

handelslaget HOK-Elanto har man målmedvetet höjt andelen heltidsanställda, vilket ökar engagemanget. Dessutom har man förbättrat kommunikationskanalerna. Kommunikationen har utvecklats också på Parma i Kotka. Där har man tagit i bruk en irritationslista där arbetstagarna varje morgon kan skriva ner det de retar upp sig på. På det sättet slipper man onödigt gnäll i arbetsgemenskapen, samtidigt som vetskapen om problemen når dem som kan göra något åt saken – cheferna.

Just kommunikationen mellan chefer och arbetstagare är oerhört viktig, för många problem bygger egentligen på missförstånd och är lätta att åtgärda när man har förstått vad det handlar om. Men även om problemen handlar om missförstånd så tar det betydligt längre tid att bygga upp förtroende än att rasera det.

I Finland förväntar man sig ofta att arbetstagarna ska följa chefernas order till punkt och pricka, något som enligt FFC:s utvecklingschef Juha Antila snabbt tar död på arbetsmotivationen och innovationsförmågan.

En annan destruktiv kraft är samarbetsförhandlingar som gäller uppsägningar och nedskärningar. Också vi som arbetar på FFC och Löntagaren har den här hösten fått uppleva hur samarbetsförhandlingar och hot om uppsägning eller nedläggning kan påverka atmosfären i en arbetsgemenskap där stämningen vanligtvis är god och arbetstagarna trivs. Både motivationen och kreativiteten har gjort en djupdykning.

När en arbetsplats har kommit in i en spiral av nedskärningar är det svårt att bryta trenden och åstadkomma något nytt. Det är möjligt, men förutsätter att arbetsgivaren litar på sina anställda och ger dem friare händer – både utrymme och tid – att utveckla arbetet. Juha Antila påpekar att det inte är en förlängning av arbetstiden som löser Finlands problem. I stället för att arbeta mer måste vi arbeta smartare. Inte nog med att man trivs bättre då, det är så vi höjer produktiviteten och åstadkommer innovationer.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.