FFC:s trivselbarometer: Varannan FFC-medlem sjuk på jobbet

20.05.2008 14:32 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Arbete på lager. Foto: Ville Juurikkala

Det är mycket vanligt att man är på jobb, trots att man är sjuk, visar FFC:s färska trivselbarometer. Det vittnar dels om hur plikttrogna löntagarna är, men också om att den hårda arbetstakten tvingar folk att jobba, trots att de är sjuka.

Trivselbarometern fokuserade främst på sjukfrånvaron bland de svarande och på företagshälsovården. Alarmerande är det resultat som visar att varannan svarande sade sig ha varit sjuk på jobbet åtminstone en gång under det föregående året. De svarande söker alltså inte alltid sjukledighet, fastän de har behov av det. Kvinnor är här mer plikttrogna, dvs. de arbetar oftare sjuka än männen.

Resultaten från undersökningen visar att det blir mindre vanligt att arbeta sjuk när man blir äldre, nästan i samma proportion som sjukdomarna överhuvudtaget minskar med stigande ålder. Varför det är så, ger inte studiematerialet något svar på.

Merparten av de svarande sade sig omfattas av den företagshälsovård som arbetsgivaren står för. Ändå svarar en femtedel av dem som arbetar på arbetsplatser med färre än tjugo anställda att de inte omfattas av företagshälsovården, eller så vet det inte hur det förhåller sig. Cirka sjuttio procent av dem som arbetar på små arbetsplatser har besökt företagshälsovården under det senaste året, men bara var tredje har där fått råd om och vägledning i sitt arbete. Resultatet visar med andra ord att det på små arbetsplatser brister i utbudet av företagshälsovårdstjänster och i hälsovårdens innehåll.

Frivillig flexibilitet efterlyses

Trivselbarometern utredde också själva arbetsförhållandena. Resultaten visar att arbetstiden och löntagarens möjligheter att påverka den är faktorer som har stor betydelse för trivseln. Påverkningsmöjligheter, såsom flexibel arbetstid och arbetstidsbank förbättrar tydligt löntagarnas trivsel med arbetet. Men inte heller dessa faktorer har kunnat råda bot på det som upplevs som ett problem: den ständiga stressen som också gör att man arbetar fastän man är sjuk.

Något som också betyder mycket för trivseln är personalutbildning. Redan en kort kurs förefaller att öka arbetstagarnas upplevelse av att de kan påverka sitt arbete, och via det ökar också tillfredsställelsen med arbetet.

FFC offentliggjorde i år för första gången en trivselbarometer, där de FFC-anslutna löntagarnas synpunkter på och erfarenhet av arbetsförhållandena kartlades. FFC avser att årligen utföra motsvarande undersökning så, att en del av frågorna är desamma från år till år, medan man för varje ny undersökning fokuserar särskilt på något visst ämne. Detta år handlade det om sjukfrånvaro och företagshälsovård. Statistikcentralen sammanställde materialet.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.