Hyrarbetet måste få spelregler

15.02.2007 15:45 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Foto: Ville Juurikkala

På FFC:s kravlista finns bl.a. fast anställning och garantilön

FFC vill förbättra hyrarbetarnas ställning genom att göra hyrarbetsavtalen till i huvudsak fasta anställningar. Organisationens förslag har utkristalliserats i rapporten "Pelisäännöt vuokratyölle" (övers: Spelregler för hyrarbetet), som offentliggjordes i början av februari.

FFC slår fast att det, för att förbättra arbetstagarnas situation är nödvändigt, att

  • förbättra hyrarbetarnas ställning så, att anställningen i huvudsak är fast
  • personalens representanter i användarföretaget får ökade befogenheter att förhandla och agera
  • trygga ställningen för användarföretagets egen personal vid bruk av hyrarbetskraft
  • avtala om en garantilön, för de fall då bemanningsföretaget inte kan erbjuda sina arbetstagare arbete
  • höja hyrarbetarnas företagshälsovård till minst samma nivå som gäller för användarföretagets egna anställda.

FFC anser att hyrarbetarnas arbetsvillkor och särskilt deras anställningsskydd i praktiken är mycket svaga. Anställningens längd är beroende av användarföretagets beställning. Bruket av hyrarbetskraft inverkar avsevärt också på den ställning användarföretagets anställda har i företaget. Arbetstagarna kan ha ersatts delvis eller rentav helt med hyrarbetskraft. På det sättet skjuter användarföretagen över en del av sitt arbetsgivaransvar på bemanningsföretaget. En kraftig ökning av bruket av hyrarbete snedvrider arbetsmarknaden och skapar en osund konkurrens på bekostnad av arbetsvillkoren.

Arbetsavtalslagen ger inte i sin nuvarande form tillräckligt skydd för vare sig hyrarbetarna eller användarföretagets egna arbetstagare i de situationer där man brukar hyrarbetskraft. Branschen är inte heller tillräckligt reglerad genom kollektivavtal. Det förekommer närmast enskilda företagsbaserade kollektivavtal, konstaterar FFC.

Organisationen menar att en fast anställning skulle ställa hyrarbetarna i likvärd position jämfört med andra arbetstagarkategorier, oavsett vem deras arbetsgivare är. I och med att hyrarbetarna fick fast anställning skulle också bemanningsföretagen tvingas bära sitt arbetsgivaransvar och följa t.ex. samarbetslagen för sina hyrarbetares del i likhet med andra företag.

Användarföretagets förtroendevalda har, enligt vad FFC erfar, ytterst små möjligheter att ingripa i bruket av hyrarbetskraft eller ens förhandla om eventuella olägenheter i hyrarbetarens arbetsavtal. Förtroendemannaavtalen ger i allmänhet förtroendemännen mandat att verka bara i användarföretaget och inte när det gäller utomstående arbetskraft. Bara om man ökar personalrepresentanternas befogenheter kan de bevaka också hyrarbetarnas anställningsvillkor.

Bruket av hyrarbetare ökade markant år 2005. Jämfört med året innan ökade hyrarbetarnas antal med 58,2 procent. Hyrarbetskraftens andel av de sysselsatta har ökat från cirka 2 procent vid millennieskiftet till 4,3 procent år 2005. Branschens omsättning ökade från 2005 till 2006 med cirka 30 procent, vilket innebär att ökningen av hyrarbetskraft är fortsatt kraftig.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.