Arbetsgivarna utövar allt mer påtryckningar

Det blir allt vanligare att arbetsgivarna utövar påtryckningar för att åstadkomma försämringar i arbetsvillkoren. Det upplever förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige inom FFC:s branscher.
20.02.2017 11:23
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Mer än var fjärde förtroendeman och arbetarskyddsfullmäktig anser att arbetsgivaren har brutit mot lagar eller avtal under det senaste året.

Mer än var femte förtroendeman och arbetarskyddsfullmäktig upplever att arbetsgivaren har utövat påtryckningar på personalrepresentanterna för att få dem att avtala om försämrade arbetsvillkor. Det visar FFC:s förtroendemannaenkät.

Enkäten visar att det är vanligast med påtryckningar inom industrin och på stora arbetsplatser. Situationen har förvärrats under de senaste åren. I år uppgav 22 procent att de hade upplevt påtryckningar, medan motsvarande andel var 15 procent i fjol och 19 procent för två år sedan. När de som svarade på enkäten fick beskriva hurdana påtryckningar de har råkat ut för visade det sig att arbetsgivarna bland annat har framfört hotelser eller dikterat villkoren i samband med att man avtalade om den arbetstidsförlängning som ingick i konkurrenskraftsavtalet.

Förtroendemännen berättade också att arbetsgivarna har krävt att de ska acceptera löner som underskrider miniminivån i kollektivavtalen, eller att man ska införa en lönemodell som gör det möjligt att sänka lönerna. Arbetsgivarna har hotat med bland annat uppsägningar om inte förtroendemännen går med på försämringar.

En av dem som svarade på enkäten berättade att arbetsgivaren har sagt att ”kollektivavtal hör till det förgångna, numera kan man lokalt avtala om andra villkor”.

Svårare att sköta uppdragen

Under det senaste året har det blivit svårare att sköta uppdraget som förtroendeman eller arbetarskyddsfullmäktig, ansåg 40 procent av dem som svarade på enkäten. Drygt hälften uppgav ändå att det varken har blivit svårare eller lättare att sköta uppdraget. Endast sju procent tyckte att det har blivit lättare.

Det är i synnerhet på de största arbetsplatserna samt inom serivce- och transportbranscherna som det har blivit svårare att sköta uppdraget som personalrepresentant.

Precis som tidigare år visar enkäten igen i år att arbetsgivarna verkar ha svårt att följa andan i samarbetslagen. En del arbetsgivare har kommit till förhandlingarna med förslag som man vägrar göra ändringar i. Och vissa arbetsgivare har rentav struntat helt i samarbetsförfarandet.

Arbetstagarrepresentanterna berättade också att de har varit tvungna att reda upp oklarheter kring löner och lönetillägg eller att arbetsgivarna har ”glömt” att betala rätt lön. En del arbetsgivare har dröjt med att ge ut arbetsscheman. En av dem som svarade på enkäten upplevde att det här har blivit vanligare sedan öppettiderna inom handeln förlängdes.

Personalrepresentanterna är också irriterade på att arbetsgivarna försöker hemlighålla information eller begränsa förtroendemännens rätt till information.

Flest tvister i transportbranschen

Drygt en tredjedel av dem som svarade på enkäten berättade att antalet tvister har ökat. I transportbranschen var hälften av den åsikten.

Mer än en fjärdedel av dem som svarade på enkäten ansåg att arbetsgivarna har brutit mot lagar eller avtal under det senaste året. Också i det här avseendet är situationen värst i transportbranschen – där upplevde mer än hälften av arbetstagarrepresentanterna att arbetsgivaren har brutit mot lagar och avtal.

När man jämför med tidigare års enkäter verkar det ändå som om arbetsgivarna har börjat bete sig bättre. För två år sedan ansåg nästan en tredjedel av dem som svarade på enkäten att arbetsgivarna hade brutit mot lagar och avtal.

FFC:s enkät om konflikter och förhandlingsklimat på arbetsplatserna gjordes nu för tredje gången. Sammanlagt 964 arbetstagarrepresentanter svarade på enkäten i december. Av dem var 56 procent förtroendemän och 27 procent arbetarskyddsfullmäktige, medan 17 procent innehade båda posterna.

Pirjo Pajunen

Resultaten i FFC:s förtroendemannaenkät (på finska)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.