Förändring kan inte köpas

Om bättre arbetshälsa kunde köpas i en affär, skulle alla företag göra det. Både personalen och företaget vinner på att välbefinnandet förbättras och produktiviteten ökar. Men förändring säljs inte på burk. Förändringen måste genomföras på arbetsplatsen tillsammans med alla som jobbar där.
16.12.2014 07:00
LÖNTAGAREN
Svetsarna Kari Korhonen och Tero Vuorisalo kontrollerar att fogarna ser bra ut.

− I början var ingen så värst intresserad. Inget tidigare projekt hade nämligen kommit längre än till pappersstadiet, säger Nakkila Works huvudförtroendeman Timo Sulonen.

Men på fyra år har det skett mycket. I och med projektet Gott jobb – Längre arbetskarriär har förbättrandet av arbetshälsan blivit en del av bolagets strategi och affärsverksamhet. Personalen har inte ställt sig på bakhasorna, utan är glada över resultaten.

Det hela började vid ett infomöte om kollektivavtalet, där man också berättade om det här projektet. Förtroendemannen Timo Sulonen och affärsverksamhetsdirektören Jussi Kivioja åkte tillsammans tillbaka till Nakkila och började fundera på om man borde lämna in en ansökan om att få delta i projektet.

Timo Sulonen erkänner att han till en början var skeptisk, men eftersom både Metallförbundet och Teknologiindustrin och dessutom den ansedda arbetslivsutvecklaren Juhani Ilmarinen deltog trodde han på projektet. Att Jussi Kivioja, delägare i företaget, verkligen engagerade sig stärkte Timos tilltro till att projektet skulle genomföras och att man skulle ha någon nytta av det.

Och så blev det. Man har fått mycket gott till stånd och projektet har utvecklats till en process. Dessutom har det visat sig vara en ekonomiskt lönsam affär att förbättra välbefinnandet i arbetet.

Lätt har det ändå inte varit. Projektet har krävt ett starkt engagemang av både personalen och ledningen. Jussi Kivioja säger att den roll som förtroendemannen har spelat för att motivera personalen har varit ovärderlig.

− En sådan här förändring kan endast göras på arbetsplatsen av det egna gänget. Om det gick att köpa den för pengar så skulle alla firmor göra det, säger han.

Framåt med små steg

Timo Sulonen berättar att man allra först gjorde små saker som berörde alla och som syntes. Man fäste vikt vid städningen och sopsorteringen, vilket är viktigt också för arbetssäkerheten. Sopkärl placerades ut i verkstaden och lokalerna snyggades upp.

− En flaskhals i produktionen var att förbehandlade produkter hämtades här och där. När vi hade bestämt en plats för de här produkterna kunde vi koncentrera oss på arbetet och ingen tid spilldes på att ta reda var produkterna fanns, säger Timo.

Kommunikationen mellan arbetsskiften har förbättrats och samarbetet intensifierats. Nu får alla den information som behövs. Timo Sulonen berättar också att man har infört en möjlighet att byta skift om man meddelar om det i god tid. Orsaken till att någon vill byta skift kan vara familjesituationen eller hobbyer. Tidigare hände det att yngre anställda bytte jobb eftersom de hade problem med att ta hand om sina barn på grund av skiftjobbet.

− Det bestämdes också att vid sjukskrivningar på högst tre dagar räcker det med egen anmälan. Det visar att arbetsgivaren litar på oss.

Arbetsgivaren har också dragit nytta av de ändrade reglerna, eftersom sjukskrivningarna har minskat.

Bättre kondition

I början av projektet frågade man arbetstagarna vilka förändringar de vill ha. Sedan rangordnades önskemålen. Tero Vuorisalo och Kari Korhonen, som svetsar ett 22 meter långt gasrör, är nöjda med att de har fått bättre svetsaggregat som underlättar arbetet. De är också nöjda med att det nu är städat och fint i verkstaden.

Kari berömmer också de stora satsningarna på motion. Konditionen har förbättrats och kilona rasat. Under en period gick arbetarna med stegmätare på jobbet. De tävlade rentav om vem som tog flest steg.

− Vi hade rätt bra stämning här redan tidigare, men nu diskuteras det mer och informationen flyter bättre. Vi har också större möjligheter att påverka vårt eget arbete, säger Kari.

Han uppskattar den kvart då man varannan måndag diskuterar säkerhetsfrågor. Då går man igenom situationer där en olycka varit nära, anmäler brister och påminner om hur olyckor kan förhindras. Någon arbetsolycka har man inte haft på länge.

Om det finns behov kan man ta upp också andra frågor på mötena. Kari Korhonen anser att man kan påverka om man bara öppnar munnen.

Mångkunniga proffs

Kari Korhonen tycker att det är viktigt att det har satsats på utbildning. Yrkeskunskapen har blivit bättre. Det är viktigt att hela tiden utbilda sig, eftersom konkurrensen i branschen är hård och kvaliteten måste vara prima.

Huvudförtroendeman Timo Sulonen säger att utbildning och ökad mångkunnighet är det bästa skyddet mot arbetslöshet. Yrkesmän med ett brett kunnande behövs, trots att folk som bäst är permitterade.

Eftersom flera vid Nakkila Group går i pension under de närmaste åren har man målmedvetet gått in för att överföra tyst kunskap till de yngre arbetstagarna. Man arbetar i par, lite som mästare och gesäll, och de yngre lär sig när de arbetar tillsammans med någon mer erfaren.

De senaste åren har de anställda vid verkstaden orkat ända till den normala pensionsåldern, berättar Timo. Orsaken är säkert att arbetsförhållandena har förbättrats. Verkstadsjobbet är inte heller lika tungt som tidigare. Många av åtgärderna under projektet för att förbättra välbefinnandet gör att också de yngre arbetstagarna orkar bättre. Man måste ju bibehålla sin arbetsförmåga allt högre upp i åren.

Båda parterna vinner

Direktör Jussi Kivioja är nöjd med projektet Gott jobb – Längre arbetskarriärer. I företaget har man förstått vilken roll arbetshälsan spelar. Arbetstagarna är mer motiverade, mer engagerade och kunnigare. Nöjda arbetstagare producerar bättre.

Också huvudförtroendemannen Timo Sulonen är nöjd med att välbefinnandet i arbetet ökat.

− Jag trodde inte att vi skulle få så här mycket till stånd. Jag är glad över att den nya generationen i firman vågade gå med i projektet.

Aino Pietarinen (översättning: Christina Tallberg)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.