Digidjungeln: Kvadrater med många funktioner

De har börjat synas allt oftare runt om i gatubilden eller i tidningar. Små fyrkanter med ett mönster av ännu mindre fyrkanter, QR-koder. Men få vet i dag vad en QR-kod egentligen är.
14.02.2012 09:00
LÖNTAGAREN

Quick Response- eller QR-koden är en sorts avancerad streckkod, som kan innehålla en massa information. De är ingen ny uppfinning utan har egentligen funnits en ganska lång tid. Det var ett dotterbolag till Toyota som utvecklade koderna i mitten av 90-talet. Koderna användes i början av Toyota att följa fordon under tillverkningsprocessen, men har på senare år fått massor av olika tillämpningar. Främst på grund av att företaget valde att låta QR-koden vara öppen för alla att använda.

Det är främst smarttelefonens ökade popularitet som gjort att QR-koden vunnit mark också utanför industrin. Smarttelefonen är nämligen med sin kamerafunktion en utmärkt QR-läsare. Det enda som behövs är att man laddar ned ett program som kan läsa av koden. En del smarttelefoner kommer med ett QR-program färdigt installerat. Sen gäller det bara att rikta kameran mot koden och låta programmet avläsa den.

Så vad används då QR-koderna till? Till exempel i Helsingfors pryds varje busshållplats med en uppsättning QR-koder med vilka man kan få info om tidtabellen eller direkt köpa en biljett. En av presidentkandidaterna i årets presidentval prydde sin valaffisch med olika QR-koder. Om man läste av koderna fick man mera info om människor som stödde kandidaten. I vissa konstmuseer finns det QR-kod bredvid verken som leder till mera information om konstnären.

QR-koden kan ha en massa tillämpningar både seriösa och mindre seriösa. Det är till exempel enkelt att göra egna QR-koder. Det finns fler olika sidor som genererar QR-koder på nätet, eller så kan man ladda ned ett program till smarttelefonen. Det här betyder att man kan själv klistra upp QR-koder runt om i hemmet om man behöver spara extra information på en liten yta. Man kunde till exempel tänka sig en skattjakt för barnkalaset, eller liknande, där varje QR-kod är en ledtråd till nästa. Trots att det är främst företag som använder dem i dag, så är det egentligen bara fantasin som sätter begränsningar för vad också privatpersoner kan använda dem till.

Staffan Småros

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.