Viktigt för finländarna vad kandidaterna anser om arbetslivet – nej till försämrade villkor

Finländarna tycker att det är viktigt vad kandidaterna i riksdagsvalet anser om arbetslivsrelaterade frågor. Få vill rösta på en kandidat som stöder försämrade villkor.
02.03.2015 12:47
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Valaffischer i Brobacka i Helsingfors 2011.

Kandidaternas åsikter om hur de skulle utveckla arbetslivet är av stor betydelse för 46 procent av finländarna när de väljer vem de ska rösta på i riksdagsvalet. Det visar en enkät som TNS Gallup gjorde för FFC:s räkning i januari.

Finländarna är inte heller villiga att pruta på arbetsvillkoren för att åstadkomma tillväxt. Två tredjedelar av dem som svarade på enkäten vill inte rösta på en kandidat som stöder lönesänkningar eller förlängd arbetstid utan ersättning.

Dessutom säger tre fjärdedelar av finländarna att de inte vill stöda en kandidat som vill tillåta företagen att anställa personal med löner som ligger under kollektivavtalens lägsta nivå. Av samma åsikt är också en klar majoritet av företagarna, 62 procent.

Mest negativt inställda är finländarna till att man skulle försämra uppsägningsskyddet. Det förslaget avfärdas av drygt fyra femtedelar, 82 procent, av dem som svarade på enkäten.

Nästan tre fjärdedelar säger för egen del nej till försämrat arbetslöshetsskydd.

Starkt stöd för trepartsmodellen

En klar majoritet av dem som svarade på enkäten anser att löntagarna, arbetsgivarna och staten gemensamt ska komma överens om arbetslivets spelregler – 77 procent av finländarna skulle låta bli att rösta på en kandidat som vill skrota trepartsmodellen. Också bland Samlingspartiets anhängare är 66 procent av den åsikten.

Av dem som svarade på enkäten uppger 60 procent att de är säkra på att de kommer att rösta. Därtill är 26 procent ganska säkra på att de kommer att rösta. Bland tjänstemän, företagare och pensionärer är det många som meddelar att de kommer att rösta. Arbetslösa, studerande och personer som hör till arbetsbefolkningen är däremot mer osäkra.

Sammanlagt svarade 1 003 personer på enkäten den 12–27 januari. Felmarginalen är i genomsnitt tre procentenheter.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.