Sommarjobbare står ut med mycket

Unga står ut med för mycket av rädsla för att bli av med sitt sommarjobb. Det misstänker rådgivaren Sini Tervo som har svarat på frågor på fackets rådgivning Sommarjobbarinfo.
31.08.2016 14:45
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Man ska inte vara rädd för att ta upp oegentligheter på jobbet, betonar Sini Tervo.

Så gott som alla som har kontaktat Sommarjobbarinfo har konstaterat att de inte vill besvära sin arbetsgivare för mycket med sina bekymmer.

– Unga är mycket tacksamma över att överhuvudtaget ha lyckats få ett sommarjobb. Därför försöker de stå ut med sina problem en tid innan de ber någon om hjälp. Ingen som tog kontakt klagade ändå i onödan, poängterar Sini Tervo.

I år har det varit några fler än förra sommaren som har tagit kontakt. De flesta frågorna har handlat om lön, utebliven lön, arbetstider, arbetsförhållanden och pauser.

– Lyckligtvis är det bara de tråkiga fallen som syns i vår service. Största delen av arbetsplatserna tar väl emot sommarjobbarna, säger hon.

Det är de tre centralorganisationerna FFC, STTK och Akava som tillsammans upprätthåller rådgivningen.

Nytt avtal om jobbet fortsätter

Av telefonsamtalen att döma tror Sini Tervo att många sommarjobbare kommer att fortsätta på samma arbetsplats också på hösten. Hon påminner ändå om att det alltid lönar sig att göra upp ett nytt skriftligt arbetsavtal om jobbet fortsätter, trots att arbetsgivaren skulle vara den samma.

– Kolla i arbetsavtalet att arbetstimmarna stämmer och se till att lönen är rätt. Arbetserfarenheten för sommarjobbet kan påverka hur stor din lön är. Det är också bra att kolla motiveringen till ett tidsbundet arbetsavtal. På sommaren räcker arbetets säsongsbetoning som motivering, men på hösten är det inte nödvändigtvis så.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.