”Jag ser stora risker i lokalt avtalande”

Den rutinerade arbetarskyddsfullmäktige Ulf Heimberg på SSAB i Lappvik i Hangö är lättad över att han inte besitter rollen som huvudförtroendeman ifall lokalt avtalande blir vanligare.
27.10.2015 07:00
LÖNTAGAREN
Ulf Heimberg är arbetarskyddsfullmäktig på SSAB i Lappvik.

Han poängterar att arbetarskyddsfrågor baserar sig på lagstiftning som finns till uttryckligen för att skydda arbetstagarna. Lagen avgör vad man kan, får och ska göra.

När det gäller grundläggande arbetsvillkor som i dag är inskrivna i kollektivavtalen föredrar Ulf i regel centrala avtal.

– Om jag var huvudförtroendeman så skulle jag absolut föra det föreslagna avtalet vidare till förbundet där den expertis och helhetsöversikt finns som krävs för att avgöra om ett avtal är vettigt eller inte.

Ulf Heimberg poängterar hur viktigt det är att förhandlingsparterna har färdigheter att förhandla och göra bra avtal. Dåliga avtal rivs snabbt upp om de inte fungerar i praktiken.

– Då riskerar förhandlingarna bli en prestigefråga där båda parterna bara vill utgå som segrare – men målet borde ju vara att alla vinner, säger han.

Arbetsministern, sannfinländaren och den före detta pappersarbetaren Jari Lindström har intygat att ett utökat lokalt avtalande skulle vara i arbetstagarnas intresse. Det sväljer inte Ulf Heimberg.

– Det finns en risk för att man ingår lokala avtal som orsakar så stora skador på arbetsplatserna och i arbetsmiljön att de aldrig går att reparera. Jag tror att det här i synnerhet gäller sådana små arbetsplatser där förtroendemännen inte har den förhandlingsförmågan eller kunskapen som skulle behövas för att förhandla om mer invecklade avtal.

Kan också fungera

Ulf Heimberg påminner ändå om att lokala avtal också kan föra med sig goda lösningar som lämpar sig för just den egna arbetsplatsen.

– Det är alltid bra att ta med arbetstagarna i beslutsfattandet och lokalt avtalande kan vara en riktigt bra lösning speciellt på stora företag. Det måste ändå finnas ett fullt förtroende på arbetsplatsen, och det förtroendet tror jag att saknas på många håll.

Enligt Ulf Heimberg är det fullt möjligt att lokalt komma fram till lösningar kring till exempel flexibla arbetstidslösningar som gynnar alla. Det viktiga är att aldrig tumma på säkerheten.

– Om man ignorerar vilotider eller liknande så orsakar man risker som i slutändan kan bli väldigt dyra också för arbetsgivaren. Kommer man däremot på en lösning som minskar på till exempel slitageskador så gynnas däremot såväl arbetstagare som arbetsgivare och i slutändan hela samhället.

Johan Lund

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.