Pappa är hemma

Med längre pappaledigheter vill man locka pappor att sköta barnen. För Vandabon Mikko Torvi var det en självklarhet att ta ut pappamånaden.
11.06.2013 06:30
LÖNTAGAREN
Knappt en tredjedel av männen gör som Mikko Torvi. Han ansåg att det var självklart att han skulle ta ut pappaledigheten för att stanna hemma med dottern Sonja.

Favoritsysslan för Mikko Torvi och tio månader gamla Sonja är att gå ut och handla tillsammans. Sonja sitter i shoppingvagnen när pappa småpratar med henne om butiksvarorna. En gång i veckan går de till musiklekskolan där Sonja lärt sig klappa i händerna. Ibland gungar de på gården.

Mikko Torvi som bor i Korso i Vanda har njutit av pappamånaden. Hans fru Henna Torvi gick under tiden tillbaka till sitt farmaceutjobb och fortsätter hemma efter pappamånaden. Till hösten börjar Sonja på dagis.

Mikko jobbar som tryckare på Crown Pakkaus i Helsingfors. Han trycker metallförpackningar, bland annat burkar för ärtsoppa och målarfärg. Han är också huvudförtroendeman och sitter med i det europeiska företagsrådet EWC på koncernnivå.

För Mikko var det självklart att han skulle ta ut pappamånaden.

– Jag tyckte inte det var nånting som behövde diskuteras. Jag anmälde bara vilka veckor jag hade tänkt ta ledigt.

"Barnen är små bara en gång"

För alla män är det inte lika självklart att stanna hemma. Det uppskattas att lite mindre än en tredjedel av papporna tog ut sin pappamånad under 2011. För att locka männen att ta ut ledigheten förlängdes den i början av 2013 och i stället för pappamånaden infördes en nio veckors pappaledighet.

Pappan kan dessutom, utöver de nio veckorna som är öronmärkta för honom, ta ut den ledighet som föräldrarna får dela på. Oftast är det ändå mamman som stannar hemma med barnet: år 2011 lyftes 92 procent av föräldrapenningen av kvinnor. Endast fem procent av de vårdlediga var män.

Mikko Torvi skulle stanna hemma ännu längre om det bara vore ekonomiskt möjligt. Han anser att familjernas ekonomi ofta är ansträngd och många vänder på slantarna.

Å andra sidan är det en fantastisk tid att vara med barnet.

– Barnen är små bara en gång. Jag vill kunna följa med när Sonja växer.

Också för de äldre barnen i familjen är det trevligt att ha pappa hemma. När Mikko jobbar kvällsskift hinner han vanligen träffa 13-åriga Sakari och 11-åriga Saara bara helt hastigt på morgonen.

Familjen har också drabbats av en stor sorg när ett av deras barn dog som litet. Det är en annan orsak till att Mikko nu vill vara så mycket som möjligt med sina barn.

Viktigt att arbetsplatsen är pappavänlig

Mikko och Henna Torvi delar lika på hushållsarbetet. När den ena har jobbmorgon sköter den andra nattvakandet. Ändå har vardagen som hemmapappa känts annorlunda.

– Kaffepauser saknas. På jobbet kan jag fixa ledig tid om jag vill, men här bestämmer dottern takten, berättar Mikko.

Han hade tänkt ordna upp en hög med förtroendemannapapper från flera år tillbaka, men har inte ens hunnit röra högen. Veckorna har gått i ett huj och snart ska han tillbaka till jobbet.

På Mikkos mansdominerade arbetsplats har också de andra männen tagit ut familjeledighet; inställningen är positiv.

På sistone har man pratat om familjevänliga arbetsplatser. En arbetsgivare som tar hänsyn till familjens behov är attraktiv. Också Mikko Torvi ser det som viktigt att arbetsgivaren är flexibel.

– Vid behov borde man kunna byta arbetspass, ta ledigt eller bara jobba dagskift.

Katariina Harju (översättning: Viola Eksten)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.