Medarbetaren: Ljusprickar på haven tillverkas i Borgå

Det krävs fingerfärdighet och koncentration när man ska montera elektronikprodukter – och det skadar inte heller med ett gott sifferminne. Innan dagen är slut ska jag själv ha tillverkat en fungerande maritim lykta.
16.02.2016 08:30
LÖNTAGAREN
Det är många skruvar och ledningar att hålla ordning på. Montören Robin Havila kontrollerar att Löntagarens reporter Johannes Waris får ihop lyktan.

Det är på Borgåföretaget Sabik jag ska dra mitt strå till stacken för den finländska exportindustrin – för det är vad det är frågan om. Långt över 90 procent av produkterna går på export och maritima lyktor tillverkade i Borgå visar var farlederna går också på andra sidan jorden.

Robin Havila håller ett vakande öga på min arbetsinsats i dag. Det är bra att jag har en erfaren utbildare. Robin har satt ihop en och annan lykta under sina tio år på Sabik.

Som tur ligger beställningen för min del i dag på en av de vanligaste modellerna – en LED 155 Simplex för bojar och mindre stavsjömärken.

Det borde ta ungefär en halv timme att få ihop en sådan lykta, men efter att ha tittat på ritningen anar jag att det kommer att ta mig bra mycket längre än så. Lyckligtvis har jag hjälp av Robin som pekar ut vilken skruv jag ska ta till näst när jag hittar mig själv försjunken i ritningen för att lista ut om det är en skruv på tre eller fem millimeter jag ska välja.

Det är många lådor med olika lyktdelar, skruvar, muttrar och tätningar jag har runt mig – det påminner om burkarna med lösgodis som jag brukade köpa i kiosken i närheten av mitt barndomshem på den tiden när uppköpen betalades i mark och lemonaden såldes på glasflaska. Naturligtvis har samtliga delar en egen nummerkod som man ska komma ihåg.

Sedan är det bara att skruva ihop delarna. Eller så ”bara” är det inte, märker jag snabbt. Det här är ett jobb där man har stor nytta av fingerfärdighet. Att få in de små ledningarna på rätt plats blir nästan för mycket för min finmotorik, men jag klarar av utmaningen efter några djupa andetag.

Sakteligen får jag ett litet hum om vilken del som kommer näst i tur och Robin ser godkännande ut. Ibland måste faktiskt också Robin ta sig en snabb funderare.

Johannes Waris

Läs hela reportaget i papperstidningen (Löntagaren nr 1/2016)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.