Digidjungeln: Är batteriet framtiden?

Laddningsbara batterier finns i dag i de flesta prylar. Till och med bilar kan rulla fram på batterikraft. Men hur är det med ditt hus, kan det också ha ett eget batteri?
09.06.2015 05:00
LÖNTAGAREN

I början av maj höll Elon Musk en presskonferens för att presentera en ny produkt. Musk är vd för elbilstillverkaren Tesla, men den här gången handlade presskonferensen inte om bilar. I stället berättade Musk att Tesla har tagit fram ett laddningsbart batteri, Powerwall, som man kan hänga upp på väggen i hemmet.

Att Tesla vill sälja batterier är egentligen inte så konstigt. Företagets bilar snurrar med hjälp av batterier och därför vill man satsa på att utveckla teknologin. Men varför skulle någon behöva ett batteri i hemmet?

För att svara på den frågan måste vi titta på hur vi använder energi i dag. När strömbrytaren slås på kommer ström genom väggen, via ett omfattande eldistributionssystem, från olika typer av kraftverk.

Det här betyder att det alltid måste produceras den mängd el som används vid just den tidpunkten. Det måste också gå att producera lite extra när elförbrukningen varierar under dagen – eller så måste man kunna köpa in extra el från utlandet. Utöver det här måste det också finnas reservkraft ifall något kraftverk råkar stanna upp. I det här systemet lagrar man inte energi, främst för att det inte ännu finns särskilt bra sätt att göra det.

Det är här som Tesla och en del andra bolag vill komma in. Om det fanns effektiva sätt att lagra energi så skulle kraftverken inte behöva ha kapacitet att producera överskottsel. Att man kan lagra el är också en förutsättning för att till exempel vind- och solkraft ska kunna användas i en större utsträckning. Eventuell överskottsenergi ska kunna tas till vara när solen skiner och vinden blåser för att sen användas när det är mulet och vindstilla.

Powerwall är inte lösningen på gåtan hur man i stor skala lagrar energi, men är kanske ett steg på vägen. Tekniken Tesla använder är egentligen inget nyskapande utan rätt traditionella litiumjonbatterier. Det här betyder till exempel att de varken har en enorm kapacitet eller är speciellt billiga. Utveckling sker ändå – kapaciteten kommer att öka och priserna kommer antagligen att sjunka.

Trots att Tesla rapporterar att deras batterier redan är slutreserverade för minst ett år framöver, så är det inte solklart att det ännu är lönsamt med ett eget batteri i hemmet. Det finns en del olika scenarier där man kan ha användning av ett batteri.

Ett är förstås om man själv producerar el till exempel med solpaneler på taket. Då kan det finnas skäl att ta energin tillvara. Men i många länder kan man också sälja överskottselen till energibolagen, så för att det ska vara lönsamt att i stället lagra elen måste priset man får för att sälja elen vara så dåligt att det lönar sig att ta den tillvara i stället.

Ett annat alternativ är att ta tillvara elen då den är billigare, till exempel på natten, för att sen använda den när det är dyrare att köpa el från elbolaget. För att det alternativet ska vara lönsamt måste inbesparingarna ändå vara rätt stora. I USA kostar nämligen den billigare varianten av Powerwall 3 000 dollar.

De laddningsbara batterierna erbjuder inte ännu en lösning på hur man lagrar energi i stor skala, men det kommer definitivt att ske innovationer inom området under de närmsta åren.

Staffan Småros

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.