Kiljava i samarbete med Ruskin College för facklig akademisk kompetens

På Ruskin College i Oxford är det möjligt att avlägga kandidat- och magisterexamen i internationell fackföreningskunskap. Kiljavainstitutet vill nu ge finländska fackligt aktiva samma möjlighet i just Storbritannien.
10.04.2013 10:29
LÖNTAGAREN
Grunden för ett samarbete är lagd, konstaterar Kiljavarektorn Ari-Pekka Lundén tillsammans med de brittiska kollegerna Tracy Walsh, Rob Hancock och Nigel Williams.

En grupp ombudsmän från FFC:s medlemsförbund och lärare vid Kiljavainstitutet bekantade sig med Ruskin College i Oxford i mars. Ruskin College – eller Ruskin Hall som det hette då det grundades 1898 – kom till som ett folkets college eller arbetaruniversitet. Inriktningen är klart facklig, och många utbildningar körs i samarbete med FFC:s brittiska systerorganisation TUC.

Med på resan var Ari-Pekka Lundén, rektor för FFC:s Kiljavainstitut, som tagit initiativ till kontakterna med Ruskin.

– Ruskin gör mycket det samma som vi på Kiljava. Det som är så otroligt intressant är att Ruskin har universitetsstatus – något som vi bara drömmer om tillsvidare.

Kiljavainstitutet har redan nu förutsättningar att ge utbildning på högre nivå. Institutet samarbetar med såväl den humanistiska yrkeshögskolan Humak som med Tammerfors tekniska universitet.

– Det vi hoppas på är att facket får en liknande ställning här. Ett absolut krav är att få standard för utbildningen, betonar Lundén som tyckte besöket gav mycket genom att lärarna på Ruskin presenterade sin modell.

På Ruskin College kan både kandidat- och magisterexamen avläggas utan formella krav på tidigare utbildning. Lundén påpekar att vägen dit är öppen redan nu för den som vill avlägga examen där.

– Utbildningen som sådan, i internationell fackföreningsverksamhet är kanske närmast tänkt för ombudsmän i förbunden. Men om fackligt aktiva är intresserade så finns inga hinder. Den enda förutsättningen är att kunskaperna i engelska är tillräckliga, säger Lundén.

Vissa bitar, som till exempel den finländska lagstiftningen, kunde förslagsvis inympas från Kiljava.

– Jag hoppas på ett samarbete mellan alla utbildningsenheter i FFC-förbunden och centralförbundet för att kunna komma vidare.

Mellan brittiska och finländska spårproffs, numera i JHL, diskuteras som bäst ett samarbete.

– Intresse för kurser finns, på båda sidor, i både styrelse och fullmäktige.

Från veckoslutskurser till magisterexamen

Arbetarnas akademi överväger en liknande magisterexamen i samarbete med det öppna universitetet i Storbritannien. Studierna skulle ske i Finland.

– Vi siktar direkt på studier i Storbritannien. Det som behövs är tid och goda kunskaper i engelska, säger Kiljavainstitutets rektor Ari-Pekka Lundén.

Och ordnad finansiering. Hur kostnaderna skulle täckas är än så länge en öppen fråga. För en tvåårig utbildning med nio intensiva och obligatoriska veckoslut (fredag–söndag) på ort och ställe i Oxford är avgiften i dag 7 500 pund (8 800 euro). Ovanpå det kommer kostnader för resor och kost och logi. I övrigt går kursen på webben.

Kursutbudet på Ruskin College är brett. FFC:s svenska ombudsman Katja Kaivonen, som också hon deltog i resan, ser en klar möjlighet till ett samarbete med Ruskin College, också i mindre skala.

– Jag tänker diskutera veckokurser med vår ungdomssekreterare Tatu Tuomela. Att samtidigt kunna få facklig information och bättra på sin muntliga engelska är en bra idé, säger hon.

Ingegerd Ekstrand

För mera information kontakta rektor Ari-Pekka Lundén på svenska eller finska, ari-pekka.lunden@kio.fi  eller Nigel Williams@ruskin.ac.uk. Se också www.ruskin.ac.uk.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.