Utan olycksfall i två år

Nästan två år har gått sedan det senaste olycksfallet vid Skanskas husbyggnadsenhet i Österbotten, men ansträngningarna för en bättre säkerhet i arbetet tar aldrig slut. En god säkerhetskultur består av öppen kommunikation och bra planering. Saknas ändamålsenliga redskap kan företaget själv utveckla dem.
10.12.2013 08:00
LÖNTAGAREN
Den kombinerade selen och verktygsvästen är ett resultat av Skanskas egen produktutveckling. Arbetsledaren Ari Hilapieli hjälper arbetarskyddsfullmäktige Hannu Uusitalo att klä på sig västen.

Säkerheten framför allt. På grund av veckoslutets snöfall och temperaturen som envist håller sig kvar på minus inleddes arbetsveckan på Skanskas bygge i centrum av Kauhava med att sanda betongytorna som så småningom ska bli golvet på ett serviceboende. De glashala ytorna måste åtgärdas innan det ordinarie arbetet fortsätter.

– I morse var vi tre personer som i tre timmars tid sandade och torkade ytorna så att det ska vara tryggt att röra sig på arbetsplatsen, berättar Hannu Uusitalo som är arbetarskyddsfullmäktig på Skanskas husbyggnadsenhet i Österbotten.

Han är en av de arbetstagare som för tillfället jobbar med att bygga Fransunpuisto serviceboende i Kauhava. Bygget inleddes i början av augusti, och efter tre månader saknas ännu både väggar och tak. Om två dagar ska takstolarna ändå sättas på plats. I mitten av juni ska bygget, med en yta på ungefär 1100 kvadratmeter och lägenheter för femton personer, vara klart.

Just nu sysselsätter bygget sju personer, men då väggarna och taket är på plats kommer arbetsstyrkan, inklusive underleverantörer, som mest att uppgå till ungefär det dubbla.

Lätt att åstadkomma förbättringar

Skanska arbetar systematiskt med säkerheten och arbetarskyddet. Husbyggnadsenheten i Österbotten är en av de arbetsplatser som deltar i det riksomfattande Noll olycksfall-forumet. De företag som deltar förbinder sig att förbättra säkerheten på arbetsplatsen och att sträva efter noll olycksfall.

I forumets senaste nivåklassificering var Skanskas husbyggnadsenhet i Österbotten en av 22 arbetsplatser som tilldelades den främsta utmärkelsen ”På världstoppen”. Men satsningarna på arbetarskyddet blir aldrig färdiga, påpekar Markus Pöllä som leder enheten med omkring 50 egna anställda.

– Nu har vi klarat oss utan olycksfall i nästan två år på den här enheten. I Finland har Skanska satsat aktivt på säkerheten i ungefär tio års tid. Olycksfallsfrekvensen och kostnaderna som olycksfallen orsakar har sjunkit avsevärt, men det betyder inte att vi är där vi vill vara.

– Sakta men säkert går vi i rätt riktning. Vi har svårt att klara oss helt utan incidenter, men vi kan relativt lätt åstadkomma förbättringar, säger Hannu Uusitalo.

Samarbetet fungerar

Alla ansvarar för att man själv jobbar tryggt, men är också skyldiga att säga till om man ser brister i omgivningen eller arbetskamraternas agerande. Säkerheten förbättras genom öppen och ärlig kommunikation på arbetsplatsen, säger Ari Hilapieli som är den ansvariga arbetsledaren på bygget i Kauhava.

– Vi har en längre tid haft samma kärngäng här i Österbotten. Vi känner varandra bra och jag är övertygad om att alla vågar komma till mig om de har något att berätta, säger han och får medhåll av Hannu Uusitalo.

– Det är lätt att samarbeta med byggmästarna då alla har samma tänkesätt. Ännu för några år sedan kunde folk gå och muttra för sig själva, i stället för att berätta högt vad de var missnöjda med. Men nu är det länge sedan jag har hört om sådant beteende, säger Hannu.

Nya arbetstagare får en säkerhetsintroduktion innan de får komma ut på byggarbetsplatsen. Det gäller även personer som jobbar för underleverantörer på området. Hannu Uusitalo påpekar att unga som vill visa sig på styva linan kan utgöra en säkerhetsrisk om de inte vill medge att det är något de inte kan.

Muraren Juhani Rantamäki har 38 yrkesverksamma år på nacken. Han uppskattar säkerhetskulturen på Skanska.

– I synnerhet byggnadsställningarna och belysningen har blivit bättre. Förr kunde man vara tvungen att jobba i ljuset från en vanlig glödlampa.

Verktygsväst och skyddssele i ett

Alla problem kan åtgärdas i samarbete mellan arbetstagarna och ledningen, anser Hannu Uusitalo.

– Även de saker som först kan verka stora visar sig vara små och lätta att åtgärda då vi börjar diskutera dem. Vi har inga problem med ledningen.

Ett konkret exempel på hur man kan åtgärda brister i arbetsredskap och utrustning är den kombinerade säkerhetsselen och verktygsvästen som är ett resultat av Skanskas egen produktutveckling. Arbete på hög höjd innebär stora risker och de som jobbar på över två meters höjd utan skyddsräcke måste ha på sig en sele. Inom Skanska märkte man ändå att de selar som fanns på marknaden inte var bra, eftersom de var i vägen verktygsbältet.

För Skanska är det inte bara omtanke och ekonomi som ligger bakom säkerhetskulturen. Satsningen på arbetarskyddet påverkar också företagets image, betonar Markus Pöllä.

– En del av våra kunder, som i sin egen verksamhet poängterar säkerhet i arbetet, ställer samma krav på byggföretaget. Jag hoppas att de här kunderna blir fler i framtiden.

Planeringen av olika arbetsskeden är helt avgörande för säkerheten. Planeringen ställer stora krav på arbetsledaren, för i byggbranschen jobbar man alltid under tidspress. Men brådskan får aldrig leda till att man prutar på säkerheten.

I egenskap av arbetarskyddsfullmäktig för hela husbyggnadsenheten i Österbotten försöker Hannu Uusitalo göra ett eller två besök per byggarbetsplats. Men eftersom han är inräknad i arbetsstyrkan på det egna bygget och tidtabellen är tajt, så kan han inte åka runt i regionen när som helst.

– Man måste passa på då bygget är inne i ett lugnare skede, konstaterar han.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.