Teamen utformar sitt eget arbete

På Savon Sellus kartongfabrik får teamen själva bestämma hur de ordnar sina arbetsuppgifter. Också arbetsgivaren är nöjd med arrangemanget eftersom kvaliteten har förbättrats samtidigt som både produktionen och vinsten är rekordstor.
13.12.2016 07:00
LÖNTAGAREN
Varannan dag sitter Harri Pekkarinen i kontrollrummet och varannan dag är han på fabriksgolvet där man bland annat lyssnar på maskinerna för att kunna identifiera störningar i produktionen.

Massatillverkaren Harri Pekkarinen sitter framför skärmarna i ett av kontrollrummen på Savon Sellus kartongfabrik i Kuopio. På en av skärmarna kan man se hans arbetspar Matias Miettinen som rengör ett såll. Det är ett jobb som ska skötas minst en gång per arbetspass.

− Vi byter uppgift varannan dag och för oss känns det naturligt att arbeta så här. Den ena sitter i kontrollrummet och den andra är på fabriksgolvet där man övervakar maskinerna, granskar läckor och lyssnar efter ljud. Om ljuden förändras måste vi genast ta reda på vad det beror på, berättar Harri.

Kontrollrummet får inte lämnas tomt under arbetspasset, men arbetstagarna kan koka kaffe och värma sin mat där.

− Mitt arbetspar fungerar som min inhoppare om jag vill äta i matsalen, säger Harri Pekkarinen.

Han hör till det yngre gardet, men många av arbetstagarna på kartongfabriken har arbetat länge i huset och börjar uppnå pensionsåldern. Den sneda åldersstrukturen har blivit ett problem, precis som på många andra skogsindustriföretag.

Tyst kunskap ska överföras

På Savon Sellu grunnar man på hur den tysta kunskapen hos arbetstagarna ska kunna föras vidare. Uppgiften är inte helt lätt för varje team sköter samma arbetsmoment på lite olika sätt. Huvudförtroendemannen Eero Ahonen poängterar att arbetstagarna under utbildningstiden ska praktisera i varje skift.

− Då ser arbetstagarna olika metoder och kan sedan ta till sig de bästa, säger han.

Arbetet på kartongfabriken har förändrats. Förr höll man strängt fast vid sitt eget revir, men nu har man hand om större helheter och jobbar självständigt i team.

− Teamen bestämmer hur de fördelar jobben och gör finjusteringen på egen hand, säger Eero Ahonen.

Också personalchefen Veijo Happonen är bekymrad över hur den tysta kunskapen ska föras vidare. För veteranerna är många saker så självklara att de har svårt att beskriva dem. Och nybörjarna kan inte ännu ställa de rätta frågorna.

Arbetarskyddsfullmäktige Erkki Röppänen säger att det är viktigt att arbeta sida vid sida. Då kan också den äldre arbetstagaren lära sig av den yngre, eftersom den som har invanda arbetssätt inte alltid märker att något kan göras enklare eller bättre. Framför allt ifråga om säkerheten kan den som ser på arbetet med nya ögon göra viktiga iakttagelser.

En öppen samtalskultur

Savon Sellu har tagit i bruk ett nytt program som ska ge arbetstagarna bättre möjligheter att påverka och vidareutveckla sitt arbete. Nu kan alla enkelt föra in sina förbättringsförslag i systemet samtidigt som de för journal. Personalchefen Veijo Happonen konstaterar att problemet har varit att intresset för initiativ och förbättringsförslag avtog eftersom förslagen inte gick vidare.

− Det nya programmet förenklar registreringen av idéer och det är chefernas uppgift att föra förslagen vidare. Med fyra veckors intervaller kontrollerar vi att ärendena inte har stått stilla, berättar Veijo Happonen.

Huvudförtroendemannen Eero Ahonen anser att det är viktigt att ärendena genast går till behandling.

− Nu uppmuntrar vi alla att komma med initiativ, men om idéerna inte förs vidare så svalnar intresset fort. Vi har också betalat initiativarvoden. Arvodets storlek beror på hur stor nytta företaget har av initiativet, berättar Eero.

Arbetarskyddsfullmäktige Erkki Röppänen betonar att den nuvarande ledningen sporrar alla att säga sin åsikt. Till en diskuterande atmosfär hör att man också kan medge tabbar och fel. Det är så man lär sig. Personalchefen Veijo Happonen instämmer.

− Om jag går till kontrollrummet så talar de helt öppet med mig. De säger rakt ut vad de tänker, säger han.

Eero Ahonen betonar att det alltid finns något att utveckla.

− Om du känner dig alltför nöjd är det slut på utvecklingen.

Aino Pietarinen (översättning: Viola Eksten)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.