Ny lag begränsar arbetsgivarens rätt att övervaka sina anställda

21.09.2004 11:12 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Timo Koskinen

FFC:s jurist Timo Koskinen:

En ny lag träder i kraft i oktober som begränsar arbetsgivarens rätt att beordra arbetssökande och arbetstagare att drogtesta sig. Likaså begränsas arbetsgivarens rätt till kameraövervakning och att öppna anställdas jobbrelaterade e-post. Enligt lagreformen bör man alltid i samarbetsförfarande arbetstagare och arbetsgivare emellan komma överens om spelreglerna för drogtestande, kameraövervakning och rätt att läsa e-post.

Den nya lagen handlar om integritetsskydd och den är framstegsvänlig i europeisk jämförelse. I andra EU-länder har man ännu inte definierat t.ex. rätten att drogtesta anställda. Så används också den nya finländska lagen som en av utgångspunkterna för EU:s kommande dataskyddsdirektiv.

FFC:s jurist Timo Koskinen säger att lagens främsta betydelse är, att den tvingar parterna på arbetsplatserna att tillsammans slå fast spelreglerna, och den förbättrar arbetarnas rättsskydd. Både drogtestande och kameraövervakning har blivit allt vanligare på arbetsplatserna, trots att det inte finns någon lag som exempelvis tillåter det.

&#;8211 Praxis på arbetsplatserna måste nu omprövas och ändras om den strider mot den nya lagen. Exempelvis måste arbetsgivarna upphöra med att genom stickprov drogtesta sina anställda, säger Timo Koskinen och han betonar att arbetsgivare med hot om vite måste följa den nya lagen.

Lagen stadgar att en arbetsgivare kan be en arbetssökande om intyg över drogtest först efter det att denne har blivit vald till sitt nya jobb. Masstest av anställda förbjuds i lagen.

En arbetstagare i arbetsförhållande är skyldig att uppvisa intyg över utfört drogtest bara i det fall att det finns skälig grund att misstänka att denne är drogpåverkad på jobbet eller om arbetsgivaren har skälig grund att misstänka att denne är beroende av droger.

E-posten à priori konfidentiell

Arbetsgivarens rätt att öppna arbetstagares jobbrelaterade e-postmeddelanden begränsas på många sätt av den nya lagen, bl.a. genom att definiera vem som får öppna meddelandena och vilka de arbetssituationer är som medger detta. Genom de nya förordningarna vill man, enligt Timo Koskinen ge svar på frågan hur man bör begå om en arbetstagare inte ger tillstånd att öppna brådskande elektronisk arbetspost som är riktad till honom.

– Redan tidigare har det varit möjligt att med arbetstagarens medgivande öppna nödvändiga meddelanden som angår arbetsgivaren. Lättaste sättet att undvika problem är om arbetstagaren dirigerar om sin e-post till en annan arbetstagare under sin frånvaro. Spelreglerna måste emellertid slås fast av arbetsgivaren och arbetstagarna inom ramen för samarbetsförfarandet, betonar Koskinen.

Kameraövervakning tillåts i fortsättningen på arbetsplatsen om det är nödvändigt för den anställdas säkerhets skull eller för att hindra egendomsbrott.

– Kameraövervakning får inte användas för att observera arbetstagarna, exempelvis i personalens sociala utrymmen och kameror får inte installeras i arbetsrum som är avsedda för arbetstagarens personliga bruk, säger Koskinen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.