En förbättring som FFC länge har kämpat för blir verklighet – Bärplockare ska i fortsättningen jobba i anställningsförhållande

Regeringen föreslår att ställningen för dem som plockar naturprodukter, såsom vilda bär, ska ändras så att arbetet i fortsättningen utförs i anställningsförhållande. Fackcentralen FFC välkomnar lagförslaget, men påpekar att det inte helt förhindrar att utländska bärplockare utnyttjas.
22.08. 07:49
FFC
Foto: Kimmo Rauanmaa / Lehtikuva

FFC har redan länge krävt att utländska bärplockare ska jobba i anställningsförhållande i stället för att vara företagare som själva ansvarar för sin affärsverksamhet. Det är framför allt thailändare som kommer till Finland för att plocka naturbär som säsongsarbetare, och också de thailändska myndigheterna har krävt att bärplockarna ska jobba i anställningsförhållande.

Eve Kyntäjä är ledande expert på invandring och sysselsättning på FFC.

– Ställningen för plockare av naturprodukter har långt varit oreglerad ur ett lagstiftningsperspektiv och det har lett till att plockarna har råkat ut för allvarligt utnyttjande och till och med människohandel. Det är bra att situationen förändras, säger Eve Kyntäjä som är ledande expert på invandring och sysselsättning på FFC.

Regeringen föreslår att plockning av naturprodukter, såsom bär, ska inkluderas i tillämpningsområdet för lagen om säsongsarbete och att tillämpningsområdet ska justeras så att det bättre motsvarar säsongsarbetarnas behov. Målet är också att förbättra ställningen för bärplockarna genom att garantera dem minimiinkomster och överföra affärsrisken från bärplockarna till företagen.

FFC betonar i sitt utlåtande (på finska) att regeringens lagförslag minskar risken för att bärplockarna faller offer för utnyttjande, men inte helt eliminerar den. Till exempel i Sverige har man inte helt lyckats få slut på utnyttjandet av utländska bärplockare. I Sverige är bärplockarna ofta anställda av bemanningsföretag.

Industrifacket fäster i sitt utlåtande (på finska) uppmärksamhet vid att utländska arbetstagare kan sakna språkkunskaper och att de inte nödvändigtvis känner till de lokala anställningsvillkoren eller sina egna rättigheter. De koordinatorer som förmedlar bärplockare till Finland kan ge arbetstagarna felaktig information om hur det är att jobba i anställningsförhållande eller ta ut olagliga arbetsförmedlingsavgifter.

– Risken för utnyttjande försvinner inte för att bärplockarna är anställda. Arbetarskyddsmyndigheterna måste ha tillräckliga resurser för att övervaka att lagen och följs ingripa i eventuella oegentligheter, säger Eve Kyntäjä.

I fortsättningen omfattas plockare av naturbär av de lagar som har stiftats till skydd för arbetstagarna, såsom arbetsavtalslagen, arbetstidslagen och arbetarskyddslagen. Anställningsvillkoren för dem som plockar naturprodukter bestäms enligt det allmänt bindande kollektivavtalet för landsbygdsnäringarna.

– Det är viktigt att utländska bärplockare informeras om hur situationen förändras och om vilka rättigheter de har. Det räcker inte med enbart skriftligt material, eftersom en del bärplockare inte är läs- och skrivkunniga och därmed är speciellt utsatta.

Det är meningen att lagändringarna ska träda i kraft den 1 april 2025.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.