Det här är FFC: Anne Saveljeff från Teme föreslår att ett arbetsgivarkörkort ska införas – "Man kan trassla till situationen för många människor"

När arbetsgivarna är insatta i lagparagraferna kan man undvika onödiga konflikter och rättsfall, säger Anne Saveljeff som hjälper proffs inom de kreativa branscherna.
11.02.2019 15:04
LÖNTAGAREN
Anne Saveljeff påpekar att det krävs kompetens av den som är arbetsgivare. Foto: Patrik Lindström

Anne Saveljeff hörde en gång ett konstaterande som hon inte kommer att glömma:

De kreativa branscherna är ett provlaboratorium för det finländska arbetslivet. Det man får för sig att göra inom kulturbranscherna, blir senare vanligt i det övriga arbetslivet. Så har det till exempel gått med självsysselsättning och konkurrensförbud.

Saveljeff jobbar som informatör och expert på anställningsvillkor på Fackförbundet för teater och media Finland Teme, och hon grämer sig över att arbetsgivarnas kunskaper inte hänger med när arbetslivet förändras.

En del av arbetsgivarna inom de kreativa branscherna har mer konstnärlig ambition än ledarskapsförmåga och juridiskt kunnande, säger Saveljeff. Hon hänvisar till en utredning som undervisnings- och kulturministeriet har låtit göra, som visar att det finns brister i hur man inom film- och teaterbranschen känner till och följer de skyldigheter som arbetslagstiftningen innebär.

– Alla behärskar inte ens arbetstidslagen. Om man inte tar reda på saker och skaffar sig den kunskap som behövs, så kan man trassla till situationen för många människor.

Inom kulturbranscherna försvåras situationen ytterligare av att en stor del av cheferna och de som beställer arbetet också själva är frilansare.

Saveljeff insisterar på att arbetsgivarna borde identifiera – och medge – sina brister. Därefter kan man lösa problemet genom utbildning.

Mer systematisk utbildning

Inom de branscher där Temes medlemmar jobbar ordnas redan utbildning i arbetsrättens grunder för arbetsgivare och arbetstagare, något som Saveljeff välkomnar. Också Teme planerar hela tiden nya kurser för att kunna svara på medlemmarnas behov, och förbundet besöker också läroinrättningar.

Saveljeff, som har jobbat på Teme i ungefär tjugo år, är ändå bekymrad över att de nuvarande utbildningarna inte är riksomfattande eller täcker alla branscher. Också kontinuitet saknas.

– En enskild kurs hjälper just nu, men hur är det om fem år?

Hon påminner om att goda arbetsgivarkunskaper gör att alla har en trygg och trivsam arbetsmiljö, och att man kan undvika onödiga turer till tingsrätten.

Saveljeff anser att läroinrättningarna inom de kreativa branscherna borde fundera på om de kan bädda in arbetslivets spelregler i läroplanerna. Men hon har också en annan idé:

– Eftersom det finns olika slags arbetssäkerhetskort, borde det också finnas ett arbetsgivarkörkort?

Minna Hotokka
(översättning: Jonny Smeds)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.