Löntagarnas intressen drivna i hundra år

11.04.2007 11:49 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Folkets Hus i Tammerfors. Foto: Tammerfors arbetarförening

Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC fyller hundra år den 15 april. FFC:s föregångare, Finlands Landsorganisation, grundades på Folkets Hus i Tammerfors den 15-17 april 1907. I det konstituerande mötet deltog företrädare för 365 fackförbund, fackavdelningar, arbetarföreningar och torpare och de representerade cirka 40 000 arbetare.

FFC:s jubileumsweekend inleds torsdagen den 12.4. med publiceringen av den fjärde delen av FFC:s historik, Sopimusyhteiskunnan synty II - Hajaannuksesta tulopolitiikkaan (ung. Avtalssamhällets uppkomst II - Från splittring till inkomstpolitik). Verket omfattar de s.k. bråda åren i finländsk fackföreningsrörelse, åren 1956-1969. Den fjärde delen av FFC:s historik har skrivits av historikern, docent Tapio Bergholm.

Det egentliga jubileet äger rum veckoslutet 13-15 april, med festligheter på både arbetsplatser och torg. Fredagen den 13 april bjuder många fackavdelningar på kaffe med tårta på arbetsplatserna. På lördagen är det lokalavdelningarnas tur att bjuda på kaffe på olika torg i landet. Både i större städer och på mindre orter är det då möjligt för var och en att delta i FFC:s jubileumsfirande. På FFC:s finska webbplats (www.sak.fi/100) finns de orter uppräknade där det vankas torgkaffe.

Under jubileumsveckoslutet arrangeras en mottagning i Helsingfors för FFC:s intressegrupper och ett jubileumsfullmäktige i Tammerfors. Det är möjligt att följa med jubileumsfullmäktiges session i en direktsändning på webben, via FFC:s finska sidor www.sak.fi/100, söndagen den 15 april kl. 9.00-11.30.

Milstolpar i FFC:s hundraåriga historia finns också upptecknade på webben; följ rubrikerna Detta är FFC » Uppgifter » Historia.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.