FFC, FTFC och AKAVA stöder en EU-utvidgning österut

21.01.2001 13:56 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

men vill ha en övergångsperiod för arbetskraftens fria rörlighet

De centrala löntagarorganisationerna FFC, FTFC och AKAVA överlämnade ett gemensamt ställningstagande om EU:s utvidgning österut till statsminister Paavo Lipponen och Europaminister Kimmo Sasi den 21 december. Löntagarorganisationerna stöder utvidgningen men vill ha en övergångsperiod för arbetskraftens fria rörlighet.

I ställningstagandet konstateras att en utvidgning av EU är nödvändig för att trygga demokratin, freden och stabiliteten och för att få ett slut på tudelningen i Europa. En utvidgning stärker EU:s ställning och ökar välfärden. Utvidgningen måste dock genomföras behärskat så att både de nya och de gamla medlemsländerna har nytta av den. Den får inte inverka negativt på sysselsättningen, välfärden eller näringslivets verksamhetsförutsättningar.

Det finns stora ekonomiska och sociala skillnader mellan de nuvarande EU-länderna och kandidatländerna och de försvinner inte snabbt. Kandidatländerna måste uppfylla villkoren för medlemskap både ifråga om lagstiftning och i praktiken. Unionen bör hjälpa kandidatländerna att bli medlemsdugliga.

Kandidatländerna har själva presenterat många olika övergångsperioder för att möjliggöra en behärskad anpassning. De centrala löntagarorganisationerna i Finland anser det viktigt att den finska regeringen förutsätter att övergångsperioderna är tillräckliga vad beträffar arbetskraftens fria rörlighet och vissa servicegrenar. Vid behov bör övergångsperioderna vara flexibla. Organisationerna erinrar om att övergångsperioder tillämpades också då Spanien och Portugal anslöt sig till EU trots att skillnaderna i levnadsnivå då var betydligt mindre.

Genom att fortsätta med och utveckla gällande praxis med arbetstillstånd kan arbetstagare från de nya medlemsländerna tas emot också under övergångsperioden. Organisationerna framhåller att de utlänningar som kommer hit bör vara jämlika med finländarna och att alla slags diskriminering på arbetsplatserna måste gallras bort. För att förhindra fall av missbruk av utländsk arbetskraft bör övervakningen av arbetsvillkoren effektiveras redan nu och den nya arbetsavtalslagen följas. Arbetarskyddsmyndigheterna bör ges resurser och fullmakt för övervakning.

Mer information ger:

- biträdande avdelningschef Matti Viialainen, tfn (09) 7721 323, 040-7606 250
- avdelningschef Eero Heinäluoma, tfn (09) 7721 340, 0400-463 870

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.