Årets förtroendeman har stöd i gemenskapen

Jani Hartikka har utsetts till årets förtroendeman inom FFC. Han är huvudförtroendeman på bussföretaget Veolia i Vanda och betonar gemenskapens betydelse för intressebevakningen på arbetsplatsen.
24.10.2014 09:16
LÖNTAGAREN
Det är lättare för förtroendemannen att bevaka arbetstagarnas intressen om hela arbetsgemenskapen står bakom besluten, säger årets förtroendeman Jani Hartikka.

− Vi har medvetet skapat en vi-anda och hos oss vet både huvudförtroendemannen och arbetarskyddsfullmäktige att gruppen står bakom besluten. Det kan komma hundra medlemmar till verkstadsklubbens möten när vi fattar viktiga beslut, säger Jani Hartikka.

Han berättar att förtroendemannen tidigare skötte alla ärenden själv och de andra kände sig åsidosatta. Nu har man velat inkludera medlemmarna redan när besluten bereds. Också invandrarchaufförerna är intresserade av att försvara de fackliga rättigheterna.

− Hos oss märker nog varje arbetstagare att vi ingriper mot oegentligheter.

Ett problem inom bussbranschen är konkurrensutsättningarna, som enligt Jani Hartikka blir värre för varje år. Företagen lever med kniven mot strupen, vilket leder till man sparar på däck och övrigt underhåll samtidigt som chaufförerna får slita.

Det är den som har beställt konkurrensutsättningen som bestämmer tidtabellerna. Enligt Jani Hartikka är beställarna inte speciellt insatta i busschaufförernas jobb. Samma problem har man också inom Veolia, när platserna i företagets ledning tillsätts med personer som inte känner till jobbet.

− Busschaufförerna kör numera med minuttidtabell. Och tidtabellerna beaktar varken trafikstockningar eller problem med fordonen. Nöden är stor om bussen inte startar på morgonen.

Inom branschen har man redan länge förhandlat om de strama tidtabellerna och de tunga arbetspassen. På bussdepån hoppas man nu att nästa förhandlingsrunda sker på förbundsnivå, så att man kan ta upp frågan i kollektivavtalsförhandlingarna, säger Jani Hartikka.

Aino Pietarinen

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.