De uppsagdas och snuttarbetarnas ställning förbättras

21.03.2005 09:27 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Lauri Lyly

Omställningsskyddet, som bestämdes i inpon, blir klart i rekordfart

Beredningen av de lagar som krävs för att genomföra omställningsskyddet har gått undan i rekordfart. De kommittéer som bereder lagreformerna har redan nått samförstånd om de ändringar som ska genomföras i arbetsavtalslagen och samarbetslagen, trots att de hade tid på sig till slutet av mars. Också de lagändringar som krävs för att förbättra arbetslöshetsskyddet, likaså de en ingrediens i paketet, är i praktiken avgjorda, och den kommittén hade tid på sig till slutet av maj. Avsikten är att överlåta beredningsrapporterna till ministeriet under de närmaste dagarna. De gäller arbetskraftsbyråernas nya tjänster och arbetslöshetsskyddets nya tillägg för sysselsättningsprogrammen.

&#;8211 Omställningsskyddsreformen förpliktar arbetsgivarna till ett större socialt och ekonomiskt ansvar för sina uppsägningar. Med reformen vill man åstadkomma rättvisa i situationer där företagen säger upp anställda av ekonomiska eller produktionsmässiga skäl, eller där en lång period av tidsbundet arbete för samma arbetsgivare tar slut, dvs. sådana situationer som arbetstagarna inte alls kan påverka. För den uppsagda är de här situationer som har upplevts som speciellt orättvisa, konstaterar chefen för FFC:s arbetslivsavdelning, Lauri Lyly.

– För att genomföra omställningsskyddet krävs det ändå att arbetsministeriet reserverar tillräckliga resurser för det. Regeringen har lagt resursfrågan på is, i väntan på att lagberedningen ska bli klar. Omställningsskyddets finansiering under detta år kräver medel i en tilläggsbudget och fortsatt finansiering i samband med höstens budgetria, konstaterar Lauri Lyly.

Lagändringarna ska enligt planerna träda i kraft redan i början av juli. Tillägget för sysselsättningsprogrammen kan då ges till dem som har blivit uppsagda den 16.2.2005 eller därefter, och som har fått ett personligt sysselsättningsprogram. Förutsättningen är minst tre års arbetshistoria. Omställningsskyddet gäller också korttidsarbetare som blir arbetslösa efter en minst treårig anställning hos samma arbetsgivare, antingen obruten eller som en räcka anställningar under minst tre år sammanlagt.

De reformer som görs i samarbetslagen effektiverar samarbetsförfarandet och förpliktar arbetsgivaren till mer uppriktiga förhandlingar om möjligheterna att omplacera eller utbilda dem som hotas av uppsägning. Det är arbetskraftsmyndigheternas och arbetsgivarens plikt att informera de anställda om deras rätt till ett personligt sysselsättningsprogram och det extra stöd som är förknippat med det.

Enligt en färsk uppskattning vid FFC skulle cirka 34 000 löntagare förra året ha varit berättigade till den hjälp omställningsskyddet kommer att ge. FFC inledde debatten om omställningsskyddet vid inporundan 2002. Bara två år senare vann FFC en bred genklang för sina krav och omställningsskyddet var därför hela löntagarkårens gemensamma mål vid förhandlingarna förra hösten.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.