Nytt namn i sekretariatet

12.10.2001 12:35 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Kräv att få tala svenska!

Mia Blomqvist står i ständig kontakt med Servicefackets medlemmar. Regionkontoret betjänar inte bara Helsingfors och Nyland utan också Åland, eftersom kontoret har den sällsynta lyckan att kunna betjäna fullständigt på svenska.

- När våra medlemmar ringer oss är det viktigt att de inte blir vidare hänvisade till än den ena och än den andra, utan att de får svar på sina frågor av en enda person. Det är vi som ska ringa runt och ta reda på svaren, sedan ringer vi upp och förmedlar det.

Språket är en grundrättighet, anser Mia. Att man har möjlighet att bli betjänad på sitt eget modersmål.

- Nu kommer det ju fler språk in i bilden hela tiden, men svenskan är garanterad i vår grundlag och är det nästviktigaste språket. Sedan kommer engelskan, men jag tycker att vi snart borde kunna betjäna på ryska också, speciellt finns det behov av det i Helsingfors.

Hur ska man då utveckla den svenska servicen?

- Översätta, översätta, översätta, säger Mia spontant, och menar att förbunden måste förse förtroendemän och fackavdelningar med sådant material att de kan betjäna på svenska.

- Det är avdelningarna som har den mesta direktkontakten med medlemmarna.

Mia är också svensk ombudsman i Servicefacket, och det betyder att hon som förbundets representant i FFC:s svenska sekretariat känner sitt fält och vet vad de förväntar sig av centralorganisationen. Det är så hon tolkar sin uppgift som medlem i sekretariatet, som en kanal mellan Servicefacket och FFC.

Mia kom med i facket när hon jobbade på Stockmanns i östra Helsingfors. Hon skrev in sig direkt, och blev också värvad som aktiv mycket fort. Mia valdes till förtroendeman för varuhusets enhet i östra Helsingfors, och gick då grundkurs för förtroendemän, och efter det har det blivit fackliga kurser av mångahanda slag.

Men Mia studerar också. Hon är utbildad barnsköterska, men blir i vår färdig handelstekniker från finska Marknadsföringsinstitutet.

Planer på att lämna sitt nuvarande jobb har hon ändå inte.

- Det här är ett givande jobb och ett krävande jobb! Det är oftast väldigt sorgliga saker jag kommer i beröring med, människor med problem i relationerna på jobbet, men då man lyckas lösa problemen känns det desto bättre!

Astrid Nikula

Marina "Mia" Blomqvist, 34 år, barfotahelsingforsare
- Ombudsman på Servicefackets regionkontor för Helsingfors, Nyland och Åland
- Bor i Ärvings i östra Helsingfors med sambo, 12-årige Kenneth och 18-åriga Mari
- Övriga familjemedlemmar: engelska springerspanieln Bundy, två dvärghamstrar, akvariefiskar
- Fritiden fullbokad: sommarstuga i Sibbo, ridning, hydrobic, linjedans när tiden medger

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.