Ordförande Ihalainen föreslår generationsavtal

18.12.2006 10:00 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen

För stor börda får inte läggas på de unga

FFC:s ordförande Lauri Ihalainen föreslår ett generationsavtal som sträcker sig över flera valperioder och med vars hjälp man kan garantera rättvisa mellan generationerna och att välfärdstjänsterna finansieras.

- Jag avser inget juridiskt avtal, utan ett avtal som moraliskt binder alla samhällets aktörer, också de politiska beslutsfattarna, vid vissa gemensamma mål. Med hjälp av ett generationsavtal kan vi förhindra att den ekonomiska börda som läggs på de unga och de mindre åldersgrupperna växer sig orimligt stor, säger Ihalainen.

De viktigaste elementen i det generationsavtal Ihalainen skissar upp är att förhindra utslagning bland de unga, bl.a. genom att garantera alla under 25 år en studie- och utbildningsplats och att garantera en sysselsättningsgrad på över sjuttio procent. En hög sysselsättningsgrad är en förutsättning för att välfärdssamhällets basservice och pensionerna ska kunna finansieras.

Ihalainen gick igenom den FFC-anslutna fackföreningsrörelsens framtidsutmaningar vid en sammankomst förra onsdagen, där de olika evenemangen under FFC:s kommande jubileumsår presenterades. FFC fyller hundra år nästa år.

Bland arbetsmarknadspolitikens framtidsutmaningar nämnde Ihalainen bl.a. att snuttjobben och arbetslösheten bland de unga måste fås att minska och att man målmedvetet måste främja lönejämlikhet.

- Målet kunde vara att minska snuttjobbens andel av alla anställningar från nuvarande 25 procent till 10 procent före år 2011.

Ihalainen betraktar också en ökad produktivitet som en hörnsten för löntagarnas välfärd i framtiden. Produktiviteten måste emellertid ges ett nytt innehåll.

- Att arbetstagarna mår bra är en väsentlig del av produktiviteten. Finland konkurrensfördel i framtiden är en kompetent arbetskraft som åstadkommer hög kvalitet, inte konkurrens med underbetalda löner eller arbetsinsatsens kvantitet.

Läs även

FFC:s jubileumsårs evenemang sträcker sig över hela året

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.