Vill du rädda världen?

04.11.2010 09:18 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

FFC:s svenska pilotprojekt söker deltagare

Facklig utbildning

Ingen sund människa svarar väl nej på den frågan. Men varje sund människa ställer följdfrågan hur då? Rubriken här är den samma som rubriken på ett kurspaket som nu erbjuds Löntagarens läsare och alla finlandssvenska medlemmar i FFC:s medlemsförbund. Det är frågan om en kurs för fackligt aktiva och blivande sådana, den här gången i Österbotten. Tänk globalt, agera lokalt.

&#;8211 Att jobba fackligt på förtroendemannabasis är att i liten skala rädda världen, säger FFC:s organisationssekreterare Anita Spring.

”Vill du rädda världen?” består av fem kurstillfällen där deltagarna går igenom allt från syftet med facklig verksamhet till kroppsspråk i förhandlingar, från lagar och avtal till vad fackföreningens kassör t.ex. har för uppgifter. En bra repetition för de redan aktiva och ett utmärkt tillfälle för nyfikna att lära sig nytt.

De fyra första modulerna är en- till tvådagskurser där man går igenom teori kring fackligt arbete. Man får bland annat lära sig vem som gör vad i en styrelse, hur facket fungerar som samhällspåverkare, vilka rättigheter handikappade har i arbetslivet, hur man kommunicerar såväl skriftligt som muntligt och hur man skriver protokoll. I tidens anda tas även medieträning och sociala medier upp.

Den femte modulen består av ett tredagars slutseminarium i Riga, Lettland. Där utvärderas kursen och så gör man upp en personlig studieplan för det fortsatta lärandet. Där kan var och en få möjligheter att fördjupa sig i den del av det fackliga arbetet som engagerar just den personen mest.

Tolk för döva

Kursen arrangeras av FFC, Kiljavainstitutet, Arbetarnas Bildningsförbund ABF och Folkets Bildningsförbund. I strävan efter jämlikhet och att alla ska få möjlighet till utbildning har denna kurs en stor bonus som gör det möjligt för döva att delta.

– Alla föreläsningar tolkas på teckenspråk, berättar Anita Spring. Vi har kvar lite av vårt välfärdssamhälle, för FPA har lovat att ersätta tolkarnas kostnader.

Kurspaketet "Vill du rädda världen?" inleds den 15–16 januari vid Härmän Kuntokesus. Del 2 (29.1), del 3 (26.2) och del 4 (26.3) hålls i Vasa och resan till Riga sker den 6–8 maj. Anmälningar bör ske senast den 1 december till eget fackförbund. Kursavgiften är endast 100 euro för hela paketet. Ett billigt sätt att rädda världen? Deltagarna kan ansöka om stöd från egna fackföreningar för att lära sig mera och förbättra det fackliga arbetet på egen arbetsplats och i egen bransch.

SUSANNE SKATA

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.