"Viktigt att du förstår vad du skriver under"

Sommarjobbare som stöter på problem kan igen i år kontakta fackets sommarjobbarinfo. Oavsett hurdana problem du har på arbetsplatsen kan du ringa numret 0800 179 279 eller skicka in dina frågor på webben.
03.06.2013 11:08
LÖNTAGAREN
Anna-Sofia Kivi ger också råd åt sommarjobbare på svenska

– Det finns inga dumma frågor, påpekar rådgivaren Anna-Sofia Kivi som också betjänar på svenska.

Infotelefonen 0800 179 279 är öppen måndag–fredag klockan 9–15. Via webblanketten på kesaduunari.fi/svenska kan du skicka in dina frågor när som helst.

Då du börjar jobba ska du få ett arbetsavtal. Helst ett skriftligt, trots att ett muntligt avtal är lika bindande. Om det blir problem är det lättare att bevisa vad ni kommit överens om ifall det finns till pappers.

– Det är också viktigt att du förstår vad det är du skriver under, betonar Anna-Sofia Kivi.

Hittills i år har frågor om lön och arbetstider varit vanliga. När ska jag senast få arbetstidsschemat? Kan arbetsgivaren inhibera ett arbetspass och i så fall på hur kort varsel? Och om arbetsgivaren gör det, har jag rätt till lön?

– En del har berättat att arbetsgivaren har inhiberat arbetspasset samma morgon. Utgångsläget är att du har rätt till lön om arbetsgivaren inhiberar överenskomna arbetspass, säger Anna-Sofia Kivi.

Många frågor gäller också handledning och introduktion.

– Arbetsgivaren är skyldig att introducera arbetstagaren i sina uppgifter. Introduktionen ska ske på arbetstid och du ska få lön för introduktionstiden. Och känner du att du inte har fått tillräcklig introduktion ska du modigt säga det till chefen, säger Anna-Sofia Kivi.

Sommarjobbarinfo betjänar fram till slutet av augusti.

Mer info på kesaduunari.fi/svenska och på Facebook.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.