Veckoslutets förhandlingsrumba tar fart

08.11.2002 16:29 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Foto: Ville Juurikkala.

Oenighet i arbetslivsfrågor

Förhandlingarna om en central inkomstpolitisk uppgörelse fortsätter hela veckoslutet. Idag, fredag, förhandlar såväl arbetsmarknadsledarnas sextett som alla subkommittéer.

Arbetsmarknadsledarnas sextett fördjupat sig nu i köpkraftsproblematiken. Löneförhöjningens nivå har dock inte berörts ännu.

Diskussionerna gäller löneuppgörelsens struktur och bl.a. hur förhöjningarna ska falla ut på riktlönerna. FFC har betonat vikten av att förhöjningarna kan tillämpas på riktlönerna. Det är riktlönerna som avgör vilket slags lön som är minimi för t.ex. en ny arbetstagare i ett bestämt arbete.

Också beredningen av kravet på en minimiarbetstid fortsätter idag, på uppdrag av sextetten.

Sextetten inledde idag 14.30 sina förhandlingar. I morgon börjar förhandlingarna klockan 10. På söndagen inleds de klockan 11 och parterna har förberett sig på att fortsätta så länge det är nödvändigt.

Också arbetsgrupperna sitter i intensiva förhandlingar. Den ekonomiskpolitiska kommittén samlades vid middagstid, arbetslivsgruppen och den s.k. överrocken (eller kapprocken), som modellerar avtalets struktur, träffades klockan 15. Utbildningskommittén kom samman klockan 16.30.

Inom arbetslivskommittén är klyftan mellan parternas syn stor och man nådde inga framsteg vid gårdagens överläggningar. Arbetsgivarsidan väntas idag besvara löntagarnas krav om övervakning av utländska arbetares arbetsvillkor och om ett bättre omställningsskydd för arbetstagare.

FFC eftersträvar ju inte traditionella "uppsägningspengar" utan en modell, enligt vilken varje arbetstagare får en personlig socialplan som skulle utarbetas i samarbete mellan förtroendemannen, arbetstagaren själv och arbetskraftsmyndigheterna. Ett s.k. omställningsbidrag skulle täcka de kostnader för t.ex. utbildning eller ny jobbansökan som socialplanen förutsätter. Bidraget skulle betalas direkt till arbetstagaren i det fall att arbetsgivaren har underlåtit att göra upp en socialplan. Se även nyheten 6.11.2002.

Av utbildningsfrågorna återstår ännu finansieringen av den vuxna befolkningens kompetensutvecklingsprogram. FFC har krävt ett tilläggsanslag på 10 miljoner euro.

FFC har också förutsatt att arbetsgivaren satsar på att man finner de rätta människorna för den utbildning programmet erbjuder och att de får ersättning för utgifter de har för utbildningen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.