Varierande praxis inför svininfluensan

26.08.2009 09:42 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Kari Haring

På arbetsplatserna borde man komma överens om regler som man följer om svininfluensan eventuellt blir en epidemi, säger expertläkare Kari Haring på FFC.

- Det borde räcka med ett meddelande till arbetsgivaren eller företagshälsovårdarens bekräftelse per telefon, om man vill undvika rusning hos företagshälsovården.

Landets arbetsplatser bereder sig inför en eventuell influensaepidemi. Om i värsta fall 1,3-1,8 miljoner finländare insjuknar när influensan sprids epidemiskt är det otänkbart att de alla skall springa till företagshälsovård och hälsocentraler för att få sjukintyg.

- Det som behövs är sunt förnuft och flexibel praxis, för att inte belasta den redan nu trängda hälsovården i vårt land. Jag önskar att man på arbetsplatserna kan komma överens om en hållbar praxis beträffande sjukledigheterna. Det borde räcka om företagshälsovården bekräftar sjukledigheten per telefon och antecknar den, säger Kari Haring.

Finlands Näringsliv EK har på sina webbsidor gett arbetsgivarna rådet att låta företagshälsovårdaren, efter att ha bekräftat symptomen, bevilja sjukledighet med lön genom en skriftlig rekommendation, i det skedet då svininfluensan antar formen av epidemi.

Också kommunala arbetsmarknadsverket och Statens arbetsmarknadsverk planerar motsvarande rekommendationer.

Om sjukdomen blir långvarig kan FPA:s sjukdagpenning avbrytas. Om sjukdomen varar mer än tio vardagar betalar FPA dagpenning endast på basen av ett läkarintyg.

- Om arbetsplatsen godkänner företagshälsovårdarens intyg om sjukfrånvaro borde dokumentet finnas till handa också retroaktivt. FPA godkänner i allmänhet också hälsovårdares frånvarointyg, konstaterar Haring.

Rätt att komma till läkare

Haring påminner om att man inte skall gå sjuk på jobb, oberoende av vilken praxis beträffande sjukintyg som tillämpas på arbetsplatsen.

- Är man sjuk skall man inte arbeta. Under epidemin är risken att smitta ner andra stor. I lindriga fall räcker det att vårdas hemma och vila och sjukdomen botas då på en eller ett par veckor.

- Människor har ändå rätt att besöka läkare då de är sjuka. Det finns en risk för att företagshälsovården börjar begränsa läkarbesöken då de arbetar med alltför många patienter. Så skall det inte få vara. Var och en med symptom borde använda sitt sunda förnuft och överväga noga i vilket skede ett läkarbesök är nödvändigt, påpekar Haring.

Han säger att inte heller läkaren kan göra mycket mer än rekommendera vila och vård i hemmet.

Riskgrupper testas

Prov för att konstatera svininfluensa tas endast av sådana som tillhör riskgrupperna. Till dem räknas till exempel gravida och svårt sjuka.

Hur skall man då veta om man har svininfluensa eller bara normal höstinfluensa?

- Det kan man inte veta annat än genom provtagning. Svininfluensans symptom är likadana som säsonginfluensans: feber, huvudvärk, muskelvärk, hosta, ibland illamående och diarré. Också svininfluensans symptom varierar från lindriga till allvarliga, precis som vid en normal säsonginfluensa, säger expertläkare Haring.

Det som gör situationen exceptionell är att sannolikheten för att insjukna i svininfluensa och inte i vanlig säsonginfluensa är stor, om AH1N1 sprids epidemiskt.

I allra värsta fall kan viruset leda till döden.

- Alla influensavirus kan vara dödliga. Eftersjukdomar, såsom lunginflammation, försämrar redan existerande kroniska sjukdomar och de kan då få dödlig utgång. Dylika kroniska sjukdomar är exempelvis hjärtsjukdom, som kräver medicinering och nedsatt funktion i lever och njurar.

I EU-länderna förutspås svininfluensan leda till döden i 1,3 fall av tusen svårt insjuknade. Motsvarande prognos globalt är åtta döda per tusen svårt insjuknade.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.