Vårens avtalsförhandlingar pågår i många branscher

03.02.2011 13:08 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Avtalsrundan 2010-2011

Byggnadsförbundet förbereder strid

Vårens kollektivavtalsförhandlingar är i full gång i många av FFC:s branscher. Åtminstone inom byggnadsbranscherna och bevakningen förhandlar parterna om nya kollektivavtal. Nya löneavtal skall det bli inom bland annat den offentliga sektorn, den privata servicesektorn, inom olika industrigrenar och för teater- och mediabranscherna. Den tilltagande inflationen kommer att försvåra förhandlingarna.

I byggnadsindustrins avtalsbranscher är avsikten att förhandla om löneförhöjningar i alla åtta avtalsbranscher. I löneförhandlingarna var emellertid arbetsgivarnas bud så lågt, enligt Byggnadsförbundet, att det inte gick att bygga något förhandlingsresultat på det. Därför sade förbundet upp alla åtta kollektivavtal i byggnadsbranschen från och med utgången av februari. Förhandlingarna fortsätter ändå och utöver lönehöjningskraven förhandlar Byggnadsförbundet om bland annat sjuklönebestämmelser och kampen mot den grå ekonomin.

Den första mars träder ett övertidsförbud i kraft på byggena och i byggnadsvaruindustrin, om inte parterna före det kommer till ett avtal. Dessutom har Byggnadsförbundets ledning fått förbundsstyrelsens fullmakt att påbörja också andra arbetskonfliktåtgärder i början av mars månad.

Svårt förhandlingsläge inom Trä, men också ett förhandlingsresultat

Trä- och specialbranschernas förbund förhandlar för skogmaskinbranschens del, men parterna står ytterst långt ifrån varandra. Förbundets förhandlare har som mål att få till stånd en godtagbar avtalslösning som stärker arbetstagarnas köpkraft. De kommer inte att acceptera de avtalsförsämringar som arbetsgivaren driver på. Förhandlingarna fortsätter den 9 februari. Om inga framsteg görs kan förhandlingarna avbrytas. Träfacket har inlett förberedelser också för det alternativet.

Av förbundets olika avtalsbranscher har torv- och pelletindustrins serviceföretag fått ett förhandlingsresultat som gäller löneförhöjningar i januari. Löner, tabellöner och skifttillägg höjs med 0,6 procent. För förbundets övriga avtalsområden skall förhandlingar föras senare i vår.

Förhandlingarna bröts i kemibranschen

Industribranschernas fackförbund TEAM har fört löneförhandlingar inom flera av sina avtalsbranscher men förhandlingarna för den kemiska sektorn bröts i går. Parterna lyckades inte enas om de löneförhöjningar som skulle träda i kraft nu i februari. TEAM:s målsättning för förhandlingarna är att få till stånd löneförhöjningar med en kostnadseffekt på 2,8 procent. Parterna har inte kommit överens om nya förhandlingar och avtalen har sagts upp från och med slutet av mars.

Förhandlingar om löneförhöjningar fortsätter ändå inom förbundets övriga avtalsområden. Meningen är att överenskomna löneförhöjningar skall träda i kraft retroaktivt från början av februari, bara förhandlingarna kan slutföras. De pågående förhandlingarna och uppsagda kollektivavtalen gäller inte avtalen inom den grafiska industrin, där avtalen löper ut i slutet av april. Förhandlingar om innehållet i dessa kollektivavtal och om tidpunkterna för löneförhöjningar inleds senare i vår.

Fristen löper snart ut för kommunernas, statens och kyrkans avtal

JHL förhandlar som bäst om nya löner för dem som arbetar i kommunerna, staten, kyrkan och vissa småbranscher. De avtal som samtliga pågående förhandlingar gäller kan sägas upp före utgången av februari om man inte når en lösning före mitten av månaden. I statssektorn strävar JHL efter en allmän förhöjning av blandad karaktär, med element av både euro och procent i förhöjningarna. Arbetsgivaren försöker också öppna vissa textfrågor för omförhandling. Inom den kommunala sektorn står parternas syn på löneuppgörelsen ännu rätt långt ifrån varandra. JHL eftersträvar en uppgörelse som i sin helhet, med de allmänna förhöjningarna som den viktigaste frågan, förbättrar medlemmarnas arbetsvillkor och åtminstone tryggar deras köpkraft.

Ännu långvariga förhandlingar inom väktarbranschen

Servicebranschens fackförbund PAM:s förhandlingar om nya löner för bland annat handeln, turism- och restaurangbranscherna har endast februari månad på sig. Om inte avtal nås kan avtalen sägas upp från och med slutet av mars. Inom bevakningsbranschen pågår förhandlingarna intensivt och hela avtalet är öppet. På agendan finns bland annat arbetstiderna och en utveckling av lönesystemet. Parterna har ännu inte diskuterat löneförhöjningar.

Inom pappersindustrin inleds löneförhandlingar nu i februari. Tidsfristen för förhandlingarna löper ut i mitten av mars och avtalen kan sägas upp från och med slutet av mars. Kartong- och pappersförädlingen följer samma tidtabell.

Inom teaterbranschen pågår förhandlingar om branschens allmänna kollektivavtal och om lönerna för Nationalteaterns tekniska personal. Förbundet strävar till att också öppna vissa textfrågor för omförhandling.

Sjömans-Unionen fick förhandlingsresultat

Utöver torv- och pelletindustrin har också sjöfartsbranschen uppnått avtal på detta års sida. Finlands Sjömans-Union och Finlands Rederier uppnådde förhandlingsresultat beträffande löneförhöjningar i mars för personalen på utlandstrafikens passagerar-, frakt- och småtonnagefartyg. Enligt förhandlingsresultatet höjs lönerna och vissa specialersättningar med 1,7 procent.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.