Varannan FFC:are röstar säkert

05.03.2003 11:34 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Riksdagsvalet 16.3.2003. Förhandsröstning 5.-11.3.2003.

Finska Gallups barometer: SDP mest löntagarvänligt

Av medlemmarna i FFC-anslutna fackförbund ämnar 51 procent med säkerhet rösta i riksdagsvalet, rätt säkra att de röstar är 33 procent, visar en färsk opinionsundersökning. Av alla finländare är 48 procent säkra och 35 procent rätt säkra på att de använder sin rösträtt.

Uppgifterna kommer från Finska Gallups arbetsmarknadsbarometer, för vilken institutet intervjuade 1006 finländare över 15 år. När det gällde röstningsbeteendet var de svarande 18 år fyllda.

I riksdagsvalet 1999 var röstningsdeltagandet 68,3 procent. Av FFC:s medlemmar röstade då kring 60 procent.

FFC:arna mest osäkra väljarna

FTFC:s och Akavas medlemmar är säkrare i sitt val än FFC:s medlemmar. Av FTFC:s medlemmar säger sig 51 procent rösta med säkerhet och 40 procent är rätt säkra på att de röstar. Av Akavas medlemmar är två tredjedelar säkra på att de röstar i valet.

Av den finska lantbrukarcentralen MTK:s medlemmar röstar likaså två tredjedelar med säkerhet och hela tre fjärdedelar av medlemmarna i Finlands Företagare är säkra på att de röstar.

Av anhängarna till olika partier är Vänsterförbundets (67 %) och Socialdemokraternas säkrast (66 %) på att rösta. Osäkrast är de Grönas anhängare (48 %).

FFC-medlemmarnas röstningsvisshet har ökat något sedan senaste riksdagsval. Då meddelade 45 procent av medlemmarna att de säkert skulle rösta.

- Även om röstningsivern har ökat något har vi ingen orsak att slå oss till ro med de här siffrorna, kommenterade FFC:s ordförande Lauri Ihalainen vid en journalistträff i Helsingfors på tisdagen. - Jag vädjar till alla FFC:are att utnyttja sin rätt att rösta i valet.

Ihalainen betonade att det här handlar dels om att utöva demokrati och dels om intressebevakning. För löntagarna är det viktigt att man till riksdagen väljer ledamöter som förstår löntagarnas vardag.

Fackets kampanj har medborgarnas stöd

FFC:s röstningsaktivitetskampanj har ett starkt stöd bland medborgarna. Enligt den färska arbetsmarknadsbarometern önskar 70 procent att fackföreningsrörelsen tar i rejält för att förmå människor att rösta i det kommande valet. Av den här åsikten är 75 procent av FFC:arna, och hela 80 procent av FTFC:s medlemmar.

Också flertalet av partiernas anhängare efterlyser aktiva åtgärder från fackets sida för att höja valdeltagandet.

Över hälften av finländarna anser att deras röstningsbeteende påverkas av hur partierna agerar i frågor som berör löntagarnas ställning. Den här synen har förstärkts något sedan senaste val.

Mest uttalat av den här åsikten är FFC:s medlemmar (73 %), Vänsterförbundets anhängare (68 %) och SDP:s (67 %) men också en majoritet av de Grönas (62 %), Samlingspartiets (63 %) och Centerns (52 %) anhängare.

SDP mest löntagarvänligt

Medborgarna anser att SDP är det parti som bäst driver löntagarnas sak. Av de svarande i barometern menade 54 procent att det socialdemokratiska partiet har drivit löntagarnas intressen "åtminstone rätt väl". Som enda parti får SDP av medborgarna mera tack än kritik för sitt arbete löntagarna till fromma.

Näst bästa betyget i löntagarfrågan får Vänsterförbundet (42 %) medan var tredje finländare tror på Centerns och Samlingspartiets arbete till förmån för löntagarna. Drygt en fjärdedel av finländarna menar att de Gröna har verkat för löntagarna. Var femte finländare tror på SFP:s roll i sammanhanget.

En synnerligen god respons fick samtliga partier av de yngsta (15-24-åringar) svarande.

Samlingspartiets, Centerns och de Grönas anhängare bedömde att SDP har drivit löntagarnas sak bättre än det egna partiet. Den allra positivaste bilden av partiets löntagarvänlighet gav givetvis SDP:s anhängare själva.

Vänsterförbundets anhängare värdesätter det egna partiets arbete i löntagarfrågor högre än SDP:s. De Grönas anhängare ger Vänsterförbundet ett lika gott betyg som till sitt eget parti.

Även om SDP bland de flesta partiers anhängare betraktas som löntagarnas främsta vän ger de svarande i allmänhet också sitt eget parti ett rätt gott betyg. Ett intressant undantag utgör Centern: av centerns anhängare är det bara ett knappt flertal som bedömer det egna partiets löntagarvänlighet som god.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.