Våga tala svenska!

15.02.2001 09:50 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Personalutbildning är A och O i dag - och personalutbildning handlar det också om då FFC:s svenska sekretariat igen inbjuder till språkkurs den 23-25 april. Kursen är populär och programmet minst sagt intensivt.

Eller vad sägs om 12 timmar aktiv undervisning under de två dagar kursen pågår ombord på Viking Lines M/S Gabriella. För den som vill pröva på svenska också i praktiken finns det totalt fyra timmar tid i Stockholm, lämpligt kanske för ett besök hos ett systerförbund?

- För personalen på medlemsförbunden gäller det att verkligen våga tala svenska. Det enda som krävs för att komma med på kursen är skolkunskaper. Initiativet togs för drygt tio år sedan av Kaj Wallenius och Ulf Lindström och många deltagare återkommer år efter år, totalt brukar de vara omkring 50, berättar Christer Björkstrand på FFC:s svenska sekretariat.

En som varit med flera gånger är Else Savolainen som jobbar på a-kassan i Servicefacket. Där går det mesta på finska så för Else är det viktigt att också få tala sitt modersmål.

- När någonting ordnas på svenska vill jag förstås vara med. För oss som kan svenska är det bra att få den nya terminologin serverad så här. Ifjol uppskattade jag speciellt Charlotta af Hällströms timmar då vi fick jobba med ord och kolla grammatiken. Visst har man kunnat allt det där på första och andra klassen men en del har man glömt, konstaterar hon.

Ett plus är också att få umgås över förbundsgränserna, få diskutera gemensamma frågor.

Visst är det kiva med svenska

Kursen den 23-24 april fungerar på två plan. Dels har gruppen som behärskar svenska passivt möjligt att arbeta upp sin svenska till en aktiv nivå i små grupper med professionella lärare - och då lyder rubriken "Våga tala svenska". Nytt för i år här är en grupp som tar upp a-kassesvenskan. Dels kan de som kan svenska men vill bättre på sitt språk möjlighet att delta i kursen under rubriken "Det är kiva med svenska". Det är bara att välja.

Kursen inleds med biljettutdelning på Skatudden den 23.4 kl. 12.30 och programmet börjar kl. 13. Tillbaka i Helsingfors är deltagarna den 25 april kl. 9.55. Plats finns för 60 personer. Deltagaravgiften till självkostnadspris (kostnader för lärare, resa och fönsterhytt i A-klass, utbildningslokal och bespisning) beräknas preliminärt bli 1 750 mk i enpersons och 1.400 mk i dubbelhytt.

Du kan anmäla dig fram till den 16 mars till , meddela samtidigt adress, språkgrupp, födelseår, hyttönskemål och ev. allergi. Vecka 13 får Du en personlig bekräftelse med program och annan matnyttig information. (ie)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.