Våga tala om alkohol

Arbetsplatserna måste bli bättre på att hantera alkoholfrågor, anser Leena Hirvonen vid Arbetshälsoinstitutet. Inom FFC-branscherna saknas en alkoholstrategi på var tredje arbetsplats.
17.06.2014 08:00
LÖNTAGAREN
– Största delen av dem som dricker farligt mycket anser själva att de dricker måttligt, påpekar Leena Hirvonen.

Vi finländare är dåliga på att ingripa om vi märker att någon på vår arbetsplats har alkoholproblem.

– Det är inte trevligt att sätta dit en arbetskamrat, men ju tidigare man gör det, desto bättre, säger Leena Hirvonen som är specialsakkunnig i alkoholfrågor på Arbetshälsoinstitutet.

Hon uppmanar både arbetsgivarens, arbetstagarnas och företagshälsovårdens representanter att besöka ett öppet Anonyma Alkoholister-möte. Det blir mycket lättare att diskutera alkoholmissbruk om mystiken försvinner.

– Då man presenterar sig i gruppen räcker det om man säger att man deltar för att bekanta sig å arbetsplatsens vägnar, men det har visat sig att diskussionen väcker tankar och många väljer att tala om sina egna erfarenheter.

Rusmedlen ger en känsla av välbefinnande, en känsla som man inte vill avstå från.

– Därför måste man ha klara spelregler på arbetsplatserna, och om någon bryter mot spelreglerna måste man ingripa. Att bli uppsagd har varit räddningen för många alkoholister, påpekar Leena Hirvonen.

Det finns över 60 sjukdomar och skador som är förknippade med alkohol.

– Alkoholen påverkar hela kroppen och den psykiska hälsan. Rikligt alkoholbruk påverkar i allra högsta grad arbetsförmågan.

Enligt Leena Hirvonen har inte arbetsgivarna insett hur mycket pengar de kan spara genom att förebygga rusmedelsproblem.

– Alkoholen ligger bakom många sjukskrivningar. Dessutom lider arbetet och arbetsgemenskapen när någon missköter sina arbetsuppgifter.

Fråga hur arbetskamraten mår

Leena Hirvonen efterlyser mer omtanke på arbetsplatserna.

– Genast när man upptäcker att allt inte är bra med en arbetskamrat borde man fråga hur han eller hon mår. Oavsett om man tror att det handlar om alkoholmissbruk eller att personen är trött efter att ha vakat med små barn.

Det är i synnerhet cheferna som bär ansvar för att se till att alla mår bra. Men cheferna har sällan fått tillräcklig utbildning i hur man ska diskutera alkoholfrågor på arbetsplatsen.

– Arbetstagaren blir först kränkt, för det tar en tid att inse att det handlar om omtanke. Största delen av dem som dricker farligt mycket anser själva att de dricker måttligt, konstaterar Leena Hirvonen.

Av drygt tusen förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige som tidigare i år svarade på FFC:s förtroendemannapanel uppgav hälften att man på arbetsplatsen har hänvisat anställda till vård på grund av alkoholmissbruk.

På var fjärde arbetsplats har man under de två senaste åren sagt upp minst en anställd av alkoholrelaterade skäl. Det är vanligast inom den offentliga sektorn att anställda hänvisas till vård. Ovanligast är det inom transportbranschen, där det i sin tur är vanligast att anställda förlorar jobbet på grund av alkoholmissbruk.

Årsklocka för arbetsmiljöfrågor

Det är viktigt att det på varje arbetsplats finns en uppdaterad rusmedelsstrategi – men enligt FFC:s förtroendemannapanel saknar var tredje arbetsplats en sådan. En modell för hur man gör upp en rusmedelsstrategi finns på Arbetshälsoinstitutets webbplats.

Leena Hirvonen föreslår att man på arbetsplatsen tar i bruk en årsklocka för alkoholrelaterade frågor – eller varför inte för alla arbetsmiljöfrågor.

– Vid olika tider på året kan man ta upp olika frågor. I januari kan man tipsa arbetstagarna om en vit månad och inför sommaren kan man tala om alkohol på semestern. Man kan till exempel dela ut en dryckesdagbok. Alla får själva välja om de deltar, men arbetsgivaren ska lyfta fram frågan och väcka diskussion.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.