Utredningsman föreslår att nytt teknologifack grundas

04.04.2007 16:54 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Lauri Lyly

Utredningsman Lauri Lyly föreslår att sex FFC-anslutna fackförbund tillsammans grundar Teknologifacket TEAM i början av år 2010. Det nya fackförbundet skulle bestå av nuvarande Kemifacket, Metallarbetarförbundet, Pappersförbundet, Trä- och specialbranschernas förbund, Elbranschens fackförbund och Medieförbundet. Förbundet blir det överlägset största fackförbundet i vårt land. Också arbetslöshetskassorna i dessa förbund slås ihop, om planerna förverkligas.

De sex FFC-förbunden gav i december 2006 Lauri Lyly uppdraget att utreda olika alternativ för hur samarbetet mellan förbunden kunde intensifieras. Förbundens målsättning var att förbättra intressebevakningen och avtalsskyddet för sina medlemmar så, att de står sig i näringslivets strukturomvandling.

De förbund som beställde utredningen organiserar sammanlagt 360 000 medlemmar, vilket är 35 procent av hela FFC:s medlemskår. Förbunden ingår tillsammans 53 olika kollektivavtal med 24 olika arbetsgivarparter; flertalet av dem är medlemmar i Finlands näringsliv EK. Arbetsplatserna i förbundens gemensamma verksamhetsfält utgör 75-80 procent av vårt lands hela exportsektor. Den dagliga intressebevakningen på arbetsplatserna handhas av cirka 12 300 förtroendevalda. Förbunden sysselsätter tillsammans 360 personer.

Tyngdpunkten på den föregripande intressebevakningen

I den 120-sidors rapport som Lyly idag lämnade över till förbunden behandlas bl.a. förändringarna i branschernas verksamhetsmiljö och intressebevakning, medlemmarnas förväntningar, förbundens centrala verksamheter och serviceformer, medlemsavgifter, förvaltning, personal, ekonomi och a-kassor. Dessa fakta har ställt i relation till fyra olika verksamhetsmodeller: den nuvarande förbundsstrukturen, den nuvarande förbundsstrukturen med ett intensifierat samarbete, en unionsmodell och en förbundsfusion.

Enligt rapporten bör förbunden utöver sin traditionella intressebevakning i allt högre grad skjuta över tyngdpunkten på bl.a. arbetsplatsernas utvecklingsarbete och den föregripande intressebevakningen, när det gäller exempelvis utbildning och utbudet av arbetskraft.

Förbunden har skött sin traditionella intressebevakning relativt väl, men det finns behov av förbättringar, framför allt när det gäller nya element i intressebevakningen. Förbunden har svårt att fokusera på nya uppgifter eftersom de gamla sysselsätter dem så mycket. Det förekommer också en hel del överlappande arbete.

Medlemspotential finns för framtiden

Också i framtiden kommer arbetsstyrkan i förbundens verksamhetsområde att vara ungefär lika stor som i dagens läge. Utmaningen gäller hur facket skall kunna locka till sig de nya yrkeskunniga, dem som arbetar viss tid och övriga i atypiska anställningsförhållanden.

De sex förbunden är ekonomiskt stabila. Deras verksamhet finansieras i huvudsak genom medlemsavgifter. Medlemsavgifternas nivå varierar ganska mycket mellan förbunden. Det finns också stora skillnader i förbundens förmögenhet, men samtliga sex har en rätt god beredskap inför eventuella konfliktsituationer.

A-kassorna, som har samma medlemsbas som fackförbunden, fungerar väl och deras fonderingsgrad är god. Skillnaderna i funktion och medlemsavgifter förklaras av nivåskillnaderna i arbetslösheten och andelen jämkad dagpenning i respektive bransch. Förbundens totala medlemsavgifter påverkas av variationerna i arbetslöshetsgrad.

Nio olika branschsektorer bildar basen

Enligt utredningsmannen skulle grundandet av det nya Teknologifacket göra intressebevakningen mera mångsidig, förhandlingsstyrkan skulle öka, olika slags expertis kunde samlas under ett tak, resurser skulle frigöras och medlemsavgifterna sjunka. Det nya fackförbundet kunde grundas genom att ändra Medieförbundets stadgar. Övriga förbund skulle fusioneras med den nya organisationen när den gemensamma verksamheten inleds år 2010.

Det nya förbundet bygger enligt förslaget på nio olika relativt självständiga branschsektorer. Sektorerna bevakar huvuddelen av kollektivavtalen, och svarar för arbetslivsutvecklingen och utbildnings- och näringspolitiken på sitt område. Sektorerna är enligt förslaget:

  • kemi
  • konsumtionsvaror
  • logistik
  • energi, telekommunikation och el
  • metall och elektronik
  • papper
  • trävaror
  • massmedia och
  • miljö.

Det nya fackförbundet skulle förvaltas med sektorerna som bas. Andra särdrag i det nya förbundet kunde vara att lyfta upp utvecklingsarbetet jämsides med intressebevakningen, webbval, medlemskap direkt i förbundet och en ny medlemsavgiftsstruktur, där de fast anställda arbetstagarna betalar en procentbaserad medlemsavgift medan visstidsarbetarna och de arbetslösa betalar en eurobaserad medlemsavgift.

Det nya fackförbundet skulle enligt förslaget ha sex regionala centraler och landskapsbyråer, och sitt huvudsäte i Helsingfors. Regioncentralerna skulle utöver de sektorsansvariga samla bl.a. juridiska, informations-, organisations- och utbildningsexperter. Landskapskontoren skulle i sin verksamhet fokusera på att stöda den lokala avtalsverksamheten, arbetsavtalsrådgivningen, den fackliga organiseringen, utbildningen och på att påverka arbetskraftsutbudet. Ytterligare skulle en styrgrupp för förbundets utbildningsverksamhet placeras i Tammerfors, tillsammans med en del av registerverksamheten och forskningen. Förbundet skulle i sin verksamhet och sin medlemsservice i hög grad utnyttja möjligheterna till elektronisk dataöverföring och call center-modellen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.