Två av tre FFC-medlemmar använder Internet

23.02.2004 10:34 karhu admin
Nyhet Arbetsliv
Två av tre FFC-medlemmar använder Internet

Av de förtroendevalda utnyttjar 86 procent webben

Bruket av Internet har spridits snabbt inom FFC:s medlemskår. När bara 40 procent av FFC-medlemmarna sade sig använda webben år 2000 hade andelen stigit till 66 procent år 2003. Tillväxten har alltså under tre år varit hela 65 procent. De här uppgifterna framgår av FFC:s medlemsundersökning från slutet av hösten förra året.

I synnerhet bland äldre FFC-medlemmar har internetanvändningen ökat med fart, trots att de äldre årgångarna använder Internet i betydligt mindre utsträckning än de yngre. Nio av tio FFC-medlemmar under 30 år säger sig använda Internet; av dem som är över 50 är motsvarande andel 46 procent. I åldersgruppen 50+ har ändå internetanvändningen ökat med hela 83 procent på tre år. Också bland dem som är 40-49 har internetanvändningen ökat snabbt.

Internetanvändningen år 2000 och 2003

Kön eller bransch spelar ingen betydande roll för hur människor tar till sig Internet, framgår det av undersökningen.

Fackets webbtjänster bekanta

I medlemsundersökningen frågades också vad Internet används till. Det visade sig att det har blivit vanligt att använda webben på olika sätt. Det mest typiska var att använda olika söktjänster, söka information från olika webbsidor, använda e-post, surfa mellan fritidssysselsättningar och sköta bankaffärer. Så här mångsidigt används Internet av tre av fyra FFC-medlemmar men tre år tidigare var det bara varannan FFC-ansluten internetanvändare som utnyttjade webben på samma sätt. Möjligheten att sköta bankärenden via Internet är den webbtjänst som har ökat mest.

Vad Internet används till år 2000 och 2003

FFC-medlemmarna håller också på att finna fackets webbtjänster. Var tredje FFC:are som använder webben säger sig ha besökt det egna förbundets webbsidor. Tre år tidigare var motsvarande andel bara 14 procent. FFC:s webbsidor uppgav sig var sjätte (16 %) ha besökt. Det betyder att FFC:s webbtjänst på något sätt har betjänat cirka 100 000 FFC-anslutna medlemmar. Utnyttjandet av centralorganisationens webbtjänst har ändå ökat klart långsammare än vad som är fallet med fackförbundens egna webbsidor.

De förtroendevalda använder webben oftare än andra medlemmar

De medlemmar som har förtroendeuppdrag i facket, såsom förtroendemän och arbetarskyddsfullmäktige, använder webbtjänsterna klart aktivare än andra medlemmar: hela 86 % av de förtroendevalda uppger att de utnyttjar Internet. När man granskar de förtroendevaldas internetbeteende är det viktigt att minnas att de förtroendevalda i genomsnitt är äldre än de övriga förbundsmedlemmarna i genomsnitt. Av de förtroendevalda som svarade på enkäten var 76 procent över 40 år medan bara 62 procent av övriga svarande var över 40 år gamla. Å andra sidan var de förtroendevalda under 30 år bara 7 procent medan den här åldersgruppens andel bland de övriga svarande var 19 procent. Om Internet på basen av undersökningsmaterialet förefaller att vara en generationsfråga representerar ändå flertalet av de förtroendevalda en generation för vilken internettjänster borde vara förhållandevis mindre naturliga än för de yngre medlemmarna i facket.

Enligt undersökningen använder nästan hälften av FFC-medlemmarna (46 %) Internet hemma, men bara drygt en tredjedel (35 %) använder Internet på jobbet. Också bland dem med olika förtroendeuppdrag var det vanligare att använda Internet hemma än på jobbet men skillnaden är mindre: 67 % av dem med förtroendeuppdrag använder Internet hemma och 61 % på jobbet.

Internetanvändningen bland de förtroendevalda

Vid inpoförhandlingarna hösten 2002 krävde FFC att förtroendemännen och arbetarskyddsfullmäktige skulle få moderna arbetsredskap. Den inkomstpolitiska helhetsuppgörelsen fick så en passus där det står att det till de förtroendevaldas normala arbetsredskap hör tillgång till adb-utrustning, adb-program, internetförbindelse och e-post.

FFC-undersökningen gjordes i samarbete med Vesa Seppälä (BKS-Konsultointi Oy). Frågeformuläret som gick ut i oktober hade fram till mitten av november besvarats och returnerats av 1 286 FFC-anslutna fackförbundsmedlemmar.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.