Toppmodern fabrik ger framtidstro

Huvudförtroendemannen Jorma Paajanen småler nöjt. Den nya bioproduktfabriken som byggs i Äänekoski tryggar jobben och skapar nya arbetstillfällen. Fabriken kör i gång om två år och har en miljöeffektivitet som är i världstopp.
15.12.2015 07:00
LÖNTAGAREN
Framtiden ser ljus ut, konstaterar huvudförtroendemannen Jorma Paajanen samt processkötarna Sami Räisänen och Markku Makkonen.

Det känns fint, medger Jorma Paajanen som är huvudförtroendeman på Metsä Fibre i Äänekoski, 50 kilometer norr om Jyväskylä. Arbetstagarna känner iver och glädje när osäkerheten om framtiden har skingrats.

– Det var en pangnyhet när det i april klarnade att företaget bygger en helt ny fabrik, säger Jorma.

Det handlar om den största investeringen i den finländska skogsindustrins historia – värd 1,2 miljarder euro. Den nya fabriken ska tillverka högklassig barr- och björkmassa som råvara till kartong, mjuk- och tryckpapper samt skräddarsydda specialprodukter.

Metsä Group vågade sig på jättesatsningen eftersom den globala efterfrågan på barrmassa ökar konstant. Den största tillväxten finns i Kina där konsumtionen av mjukpapper såsom hushålls- och toalettpapper ökar i takt med att levnadsstandarden stiger.

I en massafabrik blir ungefär hälften av den använda träråvaran pappersmassa, men i en bioproduktfabrik utnyttjas träråvaran och biprodukterna hundraprocentigt – till antingen produkter eller energi.

– Förutom massa kommer fabriken att framställa många andra bioprodukter och också bioenergi, förklarar fabrikschefen Camilla Wikström.

Den nya fabriken kommer att höra till världstoppen i fråga om energi-, material- och miljöeffektivitet. Produktionskapaciteten i Äänekoski tredubblas när den nya fabriken står klar, men enligt Camilla Wikström kommer man att hålla sig inom gränserna för den nuvarande fabrikens miljötillstånd.

När bioproduktfabriken kör i gång ökar den andelen förnybar energi i Finland med över två procentenheter. Fabriken producerar nästan 2,5 gånger den elektricitet som den själv förbrukar.

Samarbete ger bäst resultat

Arbetstagarna har tagits med i planerings- och byggskedet, eftersom de har kompetens som arbetsgivaren vill ta tillvara.

– Vi vill ha en bra och välfungerande fabrik där man tillverkar pappersmassa av hög kvalitet. Det är bra att man utnyttjar arbetstagarnas kunnande redan i planeringsskedet, säger huvudförtroendemannen Jorma Paajanen nöjt.

Camilla Wikström påpekar att det är viktigt att informationsutbytet fungerar. Processkötarna Markku Makkonen och Sami Räisänen är kontaktpersoner på sina avdelningar och de har i uppgift att vidareförmedla information om hur projektet avancerar till de andra arbetstagarna.

Jorma Paajanen berättar att man på fabriken lokalt har kommit överens om vilka arbetsvillkor och vilken verksamhetsmodell som ska tillämpas på den nya fabriken och hur personalen ska utbildas. Man har utgått från kollektivavtalet för pappersindustrin.

– Vi har ett bra ömsesidigt förtroende, vilket inte betyder att vi automatiskt skulle tycka lika om allt. Ibland är vi av olika åsikt, men genom att diskutera har vi nått samförstånd, säger han.

Övergångsskedet utmanande

Av den nya fabriken syns tillsvidare inget annat än en 120 meter hög skorsten. Det är ändå fart och fläng på byggarbetsplatsen där runt 500 arbetstagare jobbar. Monteringen av själva fabriksanläggningarna inleds nästa år. Just nu pågår markarbeten, och man river gamla byggnader och bygger nytt.

Som mest, under installationsarbetena vid den nya fabriken, kommer cirka 2 500 personer att jobba på byggarbetsplatsen.
De 170 arbetstagarna och tjänstemännen på den nuvarande fabriken i Äänekoski flyttar stegvis till den nya fabriken. Övergångsskedet är en utmaning, men Camilla Wikström är övertygad om att allt går väl.

– Vi har mycket yrkeskunniga arbetstagare. Det känns bra att bygga nytt kunnande på det, säger hon.

Markku Makkonen kom till fabriken i Äänekoski 1976. Massafabriken som nu har nått slutet av sin livscykel inledde sin verksamhet i mitten av 1980-talet. När den fabriken var ny kändes det bra, för man visste att det fanns arbete också i framtiden, berättar Markku.

– Det kändes tryggt att bilda familj och att börja planera för framtiden.

Senare blev man också i Äänekoski tvungen att vänja sig vid osäkerheten, inte minst när papperstillverkningen upphörde 2011.

– Nu har jag märkt samma känsla av lättnad hos de yngre arbetarna som jag själv kände en gång i tiden, säger Markku Makkonen.

Meningen är att den nya bioproduktfabriken ska köras i gång i slutet av 2017, och i full gång ska fabriken vara sommaren 2018.

Pirjo Pajunen (översättning: Viola Eksten)

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.