Tips för att värva medlemmar: Lista alla förmåner i euro och cent!

Förklara innehållet i ett avtal begripligt i euro och cent. Alla lyssnar med plånboken. Se också till att vara så närvarande som möjligt på varje arbetsplats. De råden gav Magnus Drougge, som har lång erfarenhet av facklig organisering, när han mötte fackföreningsaktiva på Åland.
06.09.2019 10:40
LÖNTAGAREN
Magnus Drougge inspirerade fackligt aktiva på Åland. Lyssnar gör Elin Sundback, Kaveh Bahar och Jessy Eckerman. Foto: Kjell Söderlund

Magnus Drougge från Sverige är numera inspiratör och föreläsare på heltid, men han har lång erfarenhet av fackligt arbete. Redan i tonåren, när han var lärling på ett tryckeri, valdes han till klubbordförande.

– Jag var mycket stolt, men insåg senare att jag fick posten för att jag var den enda som inte sade nej! berättar han.

Att det är viktigt att göra ett bra valberedningsarbete inför valet till fackliga förtroendeposter, var något han återkom till senare under kvällen när han föreläste på Åland. Det var FFC:s lokalorganisation och Arbetarnas bildningsförbund ABF-Åland som hade bjudit Drougge till Åland för att tala om facklig organisering och medlemsrekrytering.

– Det blir allt svårare att rekrytera medlemmar till facket. Man kan nästan säga att facket är på dekis, åtminstone i Sverige, så den relevanta frågan är: Hur får man med sig gänget? Fungerar det att tala om trygghet och solidaritet eller finns det något bättre?

Viktigt med facklig närvaro på arbetsplatsen

För det första, säger Drougge, kan man inte tillräckligt betona betydelsen av en aktiv facklig närvaro på arbetsplatserna. I den bästa av världar välkomnas varje ny anställd av en facklig företrädare redan första dagen.

– Informera om arbetsplatsen, bjud in till facket. Säg att "vi behöver dig". Bra uppslutning skapar en starkare sammanhållning. Arbetsgivarna är mer rädda för en bra organisering på enskilda arbetsplatser, än för förbunden som ofta känns avlägsna.

Drougge hävdar att 99 av 100 som inte är med i facket säger att de inte är med för att det kostar för mycket.

– Här gäller det att tala om förmåner i euro och cent. Tydligt och klart. Glöm allt vad procentsatser heter. Att tala om en lönejustering på exempelvis 6,2 procent under tre år blir helt enkelt inte lockande.

Hur får man med sig gänget i facket? Många kom för att lyssna till tips av Magnus Drogge. Foto: Kjell Söderlund

Omsätt förmånerna

Magnus Drougge bad deltagarna räkna upp förmånerna i sina avtal – och fick flera förslag som årliga lönejusteringar, försäkringar och semesterpremie samt ersättningar för obekväm arbetstid och sjukdagar.

– Omsätt förmånerna i reda pengar utgående från vars och ens lön. Säg att allt det här har facket ordnat för dig, och det här får du om du är med. Och för övrigt är medlemsavgiften avdragbar i beskattningen! Så i slutändan kostar det dig ingenting att vara med.

Det är också viktigt att framhålla vad motparten, alltså arbetsgivarsidan, vill. 

– Helst vill de att alla förmåner som vi har kämpat för ska bort.

Om möjligt kan man samlas på arbetsplatsen en dag och "leka arbetsgivare" som vill ha så billig arbetskraft som möjligt. Det skapar en medvetenhet om de förmåner som man har i dag, men som inte är huggna i sten.

– Det är alltid en styrka att ha medvetna medlemmar!

I Sverige har man inte samma system med allmänt bindande kollektivavtal som i Finland. Därför måste facket kämpa för att få företag att följa kollektivavtalen – och det här är en kamp som var och en kan föra i stort sett varje dag. Drougge berättar hur han gör:

– Jag handlar av princip enbart på ställen som har avtal. Jag frågar om det varje gång och går ut om svaret blir nej, sa Magnus Drougge.

Till exempel i Stockholm är läget i dag sådant att endast 33 procent av restaurangerna följer kollektivavtal.

Ofta i sista minuten

Magnus Drougge varnade för hierarkin i facket – att den som väljs till ordförande för en förening eller fackavdelning ofta är den aktiva som samlar på sig en lång rad andra uppdrag. Till slut är den här personen "överallt utom på arbetsplatsen".

– Då behövs engagerade medlemmar i styrelsen, som står för närvaron på fältet. Men ofta är valberedningen ute i sista minuten. Man rycker tag i någon och säger "du kan väl vara med, det är inte svårt, ingen annan vill och det är bara några möten per år".

Patricia Sjögren fick många tips som hon ska testa på arbetsplatsen. Foto: Kjell Söderlund

 I stället borde man lägga ner mer krut på förarbetet för att få fram lämpliga personer.

– Tänk om man kunde gå till en person och säga: "Dina arbetskamrater har stort förtroende för dig och tycker att du skulle passa bra i styrelsen". Det skulle skapa ett helt annat engagemang. Men, men… Det händer i stort sett aldrig.

"Jag har redan använt hans modell"

Intressant. Lärorikt. Tankeväckande och samtidigt roligt och humoristiskt. Det tyckte några deltagare om Magnus Drougges föreläsning.

– Jag ska tänka om lite hur jag presenterar olika förmåner som facket har kämpat för, säger Patricia Sjögren som är förtroendeman vid ett bageri.

– Det var uppiggande att höra hur man redogör för förmånerna, men det är kanske inte lika lätt att få till i praktiken, konstaterar Johan Stark som är ordförande för Ålands livsmedelsarbetare.

Jessy Eckerman har redan testat en del av Drougges råd. Foto: Kjell Söderlund

– Nyttig insikt att öva på hur arbetsgivarsidan tänker, säger Elin Sundback som är fackligt ombud för FFC och flera fackförbund på Åland.

– Intressant att man kan agera dagligen och välja bort företag som inte följer kollektivavtalen, säger Kristin Mattsson som är partisekreterare för Ålands socialdemokrater.

En som var snabb med att omsätta Magnus Drougges teser i praktiken är Jessy Eckerman, som jobbar i restaurangbranschen och är styrelseledamot i Servicefacket PAM på Åland.

– Det var givande. Jag har redan använt hans modell för hur man ska förklara nyttan av att vara med facket och det gick hem, berättar hon några dagar efter föreläsningen.

Helena Forsgård

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.