TEAM-förbunden börjar bygga nya storförbundet i augusti

19.06.2007 17:28 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

Järnvägsmannaförbundet med som ny partner

TEAM-förbunden har i sina respektive organ behandlat rapporten Teknologifacket TEAM - mera tillsammans (Teknologian ammattilaiset - yhdessä enemmän) under maj och juni månader. Kemifacket, Metallarbetarförbundet, Trä- och Specialbranschernas förbund, Elbranschernas fackförbund och Medieförbundet, samt nykomlingen Järnvägsmannaförbundet inleder skapandet av sitt gemensamma nya förbund i augusti. Pappersförbundet vill ha ett intimt samarbete med TEAM, men är inte berett att godkänna den fusionsmodell rapporten rekommenderar.

Förbunden beslöt att fortsätta byggandet av det nya förbundet enligt de strategier som skissas i utredningsman Lauri Lylys rapport, med beaktande av de kommentarer förbunden har bifogat till sina beslutsprotokoll. Målsättningen är att det nya förbundet ska inleda sin verksamhet i början av 2010. När det väl ser dagen ljus är fackförbundet störst i vårt land.

Pappersförbundet inbjuds att följa med processen som observatör, för att få byggstenar till sitt nära samarbete med Teknologifacket TEAM.

Förbunden utser i augusti en projektstyrelse och olika expertorgan för att förbereda förbundsfusionen. Sammanlagt nio expertgrupper utses, en för varje centralt verksamhetsområde. Vid månadsskiftet augusti-september utses expertgruppernas ledare.

Den preliminära projektagendan är uppgjord så, att man redan våren 2008 är klar med huvudstrategierna, hur det nya förbundet ska bildas och verka och vilken verksamhetsstrategi man ska följa. Medieförbundets kongress våren 2009 ska enligt planerna godkänna det nya förbundets stadgar.

TEAM-förbundens målsättning är att också förbundens a-kassor inleder ett gemensamt projekt med syftet att bilda en gemensam kassa från början av år 2010.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.