Tänk på drickandet under semestern

Drickandet spårar lätt ur under semestern. Leena Hirvonen vid Arbetshälsoinstitutet uppmanar alla att tänka på sin alkoholkonsumtion i sommar.
17.06.2014 08:00
LÖNTAGAREN
Var tredje arbetstagare dricker så mycket att det är farligt för hälsan.

– Om man behöver alkohol för att koppla av från jobbet står allt inte rätt till. Ett ständigt smuttande under semestern kan vara ett problem. Man kanske gör det obemärkt eller tänker att det är okej för att man har semester.

Inför semestern har man ofta höga förväntningar, men om man dricker mycket blir planerna lätt oförverkligade. Alkoholen försämrar också sömnkvaliteten. I stället för att vara utvilad efter semestern är man kanske deprimerad och utmattad. I värsta fall har man utvecklat ett beroende. Därför är det viktigt att cheferna fäster uppmärksamhet vid hur medarbetarna mår.

– De som är beroende kommer vanligtvis på jobb, men försöker dölja sin nedsatta arbetsförmåga, säger Leena Hirvonen och påpekar att många behöver besöka en läkare eller ett AA-möte efter semestern.

– Semestern är arbetstagarnas egen tid, men det är ändå bra om arbetsgivaren inför semesterperioden väcker diskussion om alkoholkonsumtionen.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.