Sysselsättningsavtal ett bättre alternativ än att skära i arbetslöshetsskyddet

27.08.2008 14:36 karhu admin
Nyhet Arbetsliv

FFC:s förslag till kommittén som bereder socialskyddsreformen:

FFC önskar förbättra socialskyddet. Organisationen menar att det är ett konstruktivare alternativ att ingå ett sysselsättningsavtal med en person som har blivit arbetslös, som hjälper honom eller henne att få en ny arbetsplats eller motsvarande så fort som möjligt, än att minska nivån på arbetslöshetsskyddet.

Den kommitté som regeringen tillsatte förväntas presentera sina förslag till en reform av socialskyddet i slutet av detta år.

FFC anser att reformen bör ge oss ett bättre omställnings- och arbetslöshetsskydd och ökade arbetskraftstjänster, med vilka man kan påskynda sysselsättandet. De nedskärningar som har föreslagits på olika håll är inte rätt metod, eftersom den största delen av dem som får inkomstrelaterat arbetslöshetsskydd blir återsysselsatta inom de första tre månaderna. De unga får nytt jobb snabbare än andra. Reformen bör erbjuda förbättringar i snuttarbetarnas arbetslöshetsskydd och omställningsskydd.

Särskild uppmärksamhet bör fästas vid dem, vars arbetslöshet hotar att bli långvarig. För dessa arbetssökande föreslår FFC ett nytt sysselsättningsavtal, där man med arbetskraftsbyrån hjälp söker en ny arbetsplats åt den arbetssökande, där han eller hon kan börja arbeta efter utbildning eller andra åtgärder. Enligt sysselsättningsavtalet förbinder sig den arbetssökande att för sin del delta i utbildningen eller andra åtgärder som arbetskraftsbyrån arrangerar, och arbetsgivaren erbjuder därefter en arbetsplats.

Med hjälp av sysselsättningsavtalet ger man den arbetslöse nyckeln till ett arbete, eftersom hindret för att bli återsysselsatt ofta är en bristfällig utbildning. Sysselsättningsavtalet är också svaret på den generationsväxling som pågår i arbetslivet. En hel massa yrkeskunnigt folk går på pension inom de närmaste åren. Med hjälp av sysselsättningsavtalet kan ett företag få nya kompetenta arbetstagare efter den utbildning som behövs för det.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.