Stort industriförbund börjar ta form

Fyra av FFC:s industriförbund planerar att gå samman i slutet av år 2017. Styrelserna för Metallförbundet, Pappersförbundet, Träfacket och Industribranschernas fackförbund TEAM undertecknade i torsdags ett intentionsavtal om fusionen.
19.02.2016 10:34
LÖNTAGAREN
Nyhet Facket Facket
Om det nya industriförbundet grundas blir det Finlands största fackförbund med omkring 270 000 medlemmar.

Intentionsavtalet som de fyra styrelserna har undertecknat innehåller principerna för sammanslagningen, tillvägagångssättet och tidtabellen. Fusionen kommer nu att beredas i olika arbetsgrupper och om allt framskrider enligt planerna kommer förbunden att fatta de egentliga fusionsbesluten på våren om ett år.

Tanken är att det nya förbundet skulle hålla sin första kongress i november eller december 2017. Den nya gemensamma arbetslöshetskassan skulle inleda sin verksamhet i början av 2018.

Det nya industriförbundet skulle bli Finlands största fackförbund med sina omkring 270 000 medlemmar. Genom fusionen vill man bland annat förstärka industriarbetstagarnas position i avtalsförhandlingarna.

Industriförbunden inom FFC har också tidigare planerat ett nytt storförbund. År 2010 gick Kemiförbundet och Medieförbundet samman till TEAM. Bland annat Metallförbundet och Träfacket deltog den gången i utredningen, men stannade slutligen utanför fusionen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.