Spelhörnan: För små och stora fartdårar

Partyracing är en genre som kryllar av halvdana reabacksspel. Men Sonys svar på Mario Kart lyckas höja sig ur träsket med hjälp av charm, kreativitet och ett varierande soundtrack.
18.12.2012 05:00
LÖNTAGAREN

Det finns bilspel som försöker fånga känslan av riktig racing. Som vill att varje kurva ska kännas äkta, att varje fordon ska vara en exakt replika av sin verkliga förlaga och att växling, bromsning och krockskador ska följa fysikens lagar till punkt och pricka.

Sedan finns det bilspel som bara spränger allt i luften med en fläskig missil. Little Big Planet Karting är en sådan titel. När Sackboy, en ultragullig liten trasdocka gjord av säckväv, sadlar om till gokart-kusk efter fyra sidscrollande plattformsäventyr går ingen säker.

Konceptet är enkelt. Alla som har spelat Mario Kart eller någon av dess kloner som överbefolkar reabackarna känner igen sig. Först i mål vinner – alla knep är tillåtna. Med eldvapen, dimensionsknycklande maskiner och en nypa god tur ska du gasa genom lopp som tagna ur en barnkammare där surrealisten Salvador Dali har lekt inredningsarkitekt. Träd, bildäck, snorklande vattensköldpaddor – alla kulisser är uppbyggda av trä, ylle och sushirullar.

Det är så kreativt att jag bli alldeles spattig. Och som om det inte räckte kommenteras hela härligheten av komikerlegenden Stephen Fry.
Sackboys tidigare äventyr kännetecknades av möjligheten att bygga egna banor, som andra sedan kunde ta del av via spelens internetcommunity. Också i Little Big Planet Karting finns verktygslådan till hands. Det innebär att du aldrig får slut på banor, i så fall är det bara att bygga egna.

Om jag nödvändigtvis måste klanka ned på något med Little Big Planet Karting är det hur lite som faktiskt känns nytt. Skrapar man under ytan framträder ett spel vi har upplevt otaliga gånger förut. Bandesignen är inte riktigt lika vass som i Mario Kart 7, attityden från Crash Team Racing saknas och vi har redan byggt egna lopp i utvecklarna United Front Games egen racingserie Modnation Racers.

Men när explosionerna skakar tv-rutan, de vansinniga världarna blir fartsuddiga och ett soundtrack som blandar ambiens, jazzvisplar och peppiga feelgood-trudelutter ljuder ur högtalarna glöms dessa petitesser snabbt bort.

Kvar finns ett spel som är en perfekt julklapp till alla tuningtokiga fartdårar – oavsett ålder.

Benjamin Knopman

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.