Söndagsstängt – och så ska det förbli

I Norge är de flesta butikerna stängda på söndagar. Både facket och de stora butikskedjorna motsätter sig söndagsöppet. Om Norge trots allt går in för friare öppettider kräver LO:s kongress att det endast sker på arbetsplatser där förtroendemännen har godkänt söndagsjobb.
11.06.2013 06:30
LÖNTAGAREN
Nyhet Löntagaren
Kongressombudet John Thomas Suhr från Handel og Kontor föreslog att LO ska ta avstånd från söndagsöppet inom handeln. Han fick medhåll av en enhällig kongress.

Det är ingen självklarhet att man kan handla på söndagar i Norge. Hittills är det endast de allra minsta matbutikerna på under 100 kvadratmeter som får ha söndagsöppet. Då många andra länder har infört fria öppettider för handeln går Norge en annan väg.

Det styrande Arbeiderpartiet slog nyligen fast att öppethållningsreglerna ska ses över, men att det ska ske i samråd med arbetsmarknadsparterna. Den fackliga centralorganisationen LO gav däremot klart besked på sin kongress i början av maj – butikerna ska få ha öppet på sena kvällar och söndagar endast då förtroendemännen lokalt har godkänt det. Rent konkret betyder det att LO kräver att handeln ska omfattas av samma regler som i dag gäller övriga branscher. För vardagar är gränsen satt vid klockan 21 och för lördagar vid 18.

Ska inte vara beroende av söndagstillägg

– Vi kräver att alla ska vara lika inför lagen, samt en lön man kan leva på och en arbetstid man kan leva med. Vi ska inte behöva vara beroende av söndagstillägg för att få livet att gå runt ekonomiskt, sa kongressombudet John Thomas Suhr som presenterade det förslag som kongressen enhälligt godkände.

John Thomas Suhr kommer från Oslo och jobbar som vaktmästare på en bokhandelskedja. Han deltog i kongressen som ombud för förbundet Handel og Kontor. Han påpekade att söndagsöppet inom handeln inte bara berör de butiksanställda, utan i förlängningen också väktare, städare, grossister, transportarbetare och så vidare.

– Söndagsöppet påverkar den kollektiva fritid som vi använder till idrott, kultur och familj, men också den fritid vi behöver för frivilligarbete inom organisationer, politiken och inte minst inom facket, sa John Thomas Suhr i talarstolen på kongressen.

Han bedömer att LO-kongressen har inflytande över politiken, i och med att Stortinget har en rödgrön majoritet åtminstone fram till valet i september.

– Politikerna lyssnar på oss.

Företagen nöjda med nuläget

Intressant nog har också företagen inom handeln signalerat att de motsätter sig söndagsöppna matbutiker. Vid arbetsgivarorganisationen Virke uppger direktör Thomas Angell att tre av de största butikskedjorna, NorgesGruppen, REMA och Ica inte är intresserade av att utvidga öppettiderna.

– Det finns inte något allmänt krav på söndagsöppet från norsk handel. I dagligvaruhandeln är man i stort sett nöjd med dagens regelverk. Det har varit i kraft i elva år och många anser att det har funnit sin plats. Men det råder delade meningar inom branschen och därför har Virke ingen officiell åsikt i frågan, säger Thomas Angell.

Branschens logik är enkel – folk köper inte mer livsmedel bara för att butikerna är öppna en dag mer i veckan, men däremot stiger bland annat lönekostnaderna. Om man inför söndagsöppet kommer livsmedelspriserna att stiga, påpekar butikskedjorna.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.