Sommarjobbarna har många frågor i år

– Många sommarjobbare har tagit kontakt med rådgivningen hittills i år – klart fler än i fjol. Tre fjärdedelar av dem som har tagit kontakt har haft frågor om lönen, berättar Sini Tervo som jobbar på fackets rådgivning Sommarjobbarinfo.
15.06.2016 13:45
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Sini Tervo svarar på sommarjobbarnas frågor på numret 0800 179 279 och på kesaduunari.fi. Det går också att ta kontakt på svenska.

Hon påpekar att det är viktigt att kontrollera att uppgifterna i lönebeskedet stämmer och att man har fått ersättning för allt kvälls-, veckosluts- och övertidsarbete.

– Under den svalare perioden i början av juni var det överraskande många som tog kontakt och frågade hur de ska göra när arbetsgivaren inhiberar överenskomna arbetspass. Tyvärr är det många som självmant har gått med på att inhibera sina pass, säger Sini Tervo.

Hon påpekar att arbetstagaren har rätt till lön för alla överenskomna arbetspass, men att det är viktigt att man innan man går med på att inhibera arbetspasset betonar för arbetsgivaren att man ska ha lön.

Om sommarjobbarna inte alltid har koll på sina rättigheter, så finns det också de som inte känner till sina skyldigheter. Sini Tervo berättar om sommarjobbare som har kontaktat rådgivningen när de har tecknat tidsbundna avtal, men sedan efter en tid har tröttnat på jobbet.

Efter att prövotiden har löpt ut är ett visstidsavtal ändå bindande både för arbetsgivaren och för arbetstagaren, betonar Sini. Prövotiden får vara högst fyra månader, eller hälften av en kortare anställning.

Den avgiftsfria tjänsten Sommarjobbarinfo är öppen fram till början av september. Också föräldrar och arbetsgivare kan ta kontakt. Om man vill får man vara anonym.

Det är de tre fackliga centralorganisationerna FFC, STTK och Akava som tillsammans upprätthåller rådgivningen.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.