Sommarjobbare – kom ihåg att du har rätt till semesterersättning

Också sommarjobbare tjänar in semester. Om man inte har kunnat hålla semester under anställningen, ska semesterersättningen betalas ut i pengar.
25.07.2014 13:06
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Sini Siikström svarar på sommarjobbarnas frågor fram till slutet av augusti.

– Det lönar sig att kolla lönekvittot för att försäkra sig om att arbetsgivaren har betalat semesterersättningen, påpekar rådgivaren Sini Siikström vid FFC:s, STTK:s och Akavas gemensamma Sommarjobbarinfo.

Sini Siikström berättar att det nu i slutet av sommaren är många sommarjobbare som kontaktar fackets rådgivning med frågor om semester och semesterersättning.

– Under sommaren är det också många som har ringt och berättat att anställningen har hävts under prövotiden. En del av dem har fått höra att det skett av ekonomiska eller produktionsmässiga skäl.

Sini Siikström påpekar ändå att det går att häva en anställning under prövotiden på vissa grunder – men inte med hänvisning till ekonomiska och produktionsmässiga skäl. När man säger upp arbetstagare av ekonomiska och produktionsmässiga skäl ska de normala uppsägningstiderna följas.

Försöker utnyttja arbetstagarnas okunskap

Rådgivningen har varit öppen sedan början av maj och det har kommit fram fall där det är uppenbart att arbetsgivarna har försökt utnyttja arbetstagarnas okunskap, till exempel när man under anställningen har velat göra upp ett nytt avtal med sämre arbetsvillkor.

Också provisionsvillkoren inom bland annat telefonförsäljningsbranschen har vållat huvudbry för många unga arbetstagare. Ibland har lönen blivit låg när sommarjobbarna inte har lyckats sälja så mycket som de trott.

Rådgivningen för sommarjobbare är öppen till den 29 augusti. Sini Siikström svarar på frågor från måndag till fredag mellan klockan 9 och 15. Telefonnumret är 0800 179 279 och det går också att ställa frågor via www.kesaduunari.fi/svenska. Sini Siikström betjänar också på svenska.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.