Söckenhelgerna är viktiga för snuttjobbare

Söckenhelgerna är viktiga lediga dagar för visstidsanställda, och söndagstilläggen är av stor betydelse för de deltidsanställda som har svårt att försörja sig på sin lön. Det påpekar FFC:s utvecklingschef Juha Antila.
21.05.2015 09:12
LÖNTAGAREN
Nyhet Arbetsliv
Söckenhelgerna gör att staten inte behöver betala lika mycket i bland annat bostadstillägg och jämkad dagpenning, påpekar Juha Antila.

– Söckenhelgerna ger ofta inhopparna en möjlighet till extrajobb, när de fast anställda jobbar färre timmar. Söckenhelgerna inbringar alltså både mer jobb och mer skatteintäkter. De leder också till mindre utgifter för staten i form av bland annat bostadstillägg och jämkad dagpenning, säger Juha Antila.

Han påpekar att söckenhelgerna också hjälper de arbetstagare att orka som inte ännu har tjänat in semester eller som inte har möjlighet att ta ut sin semester.

Den andra delen av arbetsmarknadsorganisationernas utredning om söckenhelgerna blev klar förra veckan. I utredningen granskade arbetsmarknadsorganisationerna vilka effekter Kristi himmelfärdsdag och trettondagen har i olika arbetstidsformer.

Arbetsmarknadsorganisationerna kom överens om att göra en utredning kring söckenhelgerna i samband med sysselsättnings- och tillväxtavtalet 2013. Den första utredningen, som gjordes tillsammans med Kyrkostyrelsen, blev klar i augusti i fjol.

– I utredningen kom det inte fram skäl att flytta söckenhelgerna till veckosluten, påpekar Juha Antila.

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.