Små steg framåt för ny centralorganisation i Danmark

Samtidigt som de finländska fackförbunden i rask takt förbereder grundandet av en ny facklig centralorganisation, går motsvarande projekt i Danmark betydligt långsammare. Först ska samarbetet intensifieras inom utbildningspolitiken.
26.10.2015 16:27
LÖNTAGAREN
Nyhet Facket Facket
LO:s avgående ordförande Harald Børsting talade varmt för en ny facklig centralorganisation.

Den danska fackliga centralorganisationen LO inleder ett strategiskt samarbete inom utbildningspolitiken med tjänstemannacentralorganisationen FTF, och fortsätter utreda grundandet av en ny centralorganisation de kommande två åren. Under den tiden är det tänkt att man ska utreda den nya centralorganisationens strategi, struktur och andra centrala frågor.

LO:s kongress godkände enhälligt den här lösningen, och om en knapp månad ska FTF:s kongress ta ställning till frågan. Lösningen är en kompromiss, för det finns för tillfället inte tillräckligt med stöd för att grunda en ny centralorganisation i stället för LO och FTF. Flera förbund, bland dem LO:s största medlemsförbund 3F, har motsatt sig grundandet av en ny centralorganisation.

– Det finns mer som förenar oss än som skiljer oss åt. För mig råder det inga tvivel om att en ny centralorganisation skulle stärka samhörigheten på arbetsplatserna, sa LO:s avgående Harald Børsting i sitt tal till kongressen.

Avsikten med kompromissen är att ta reda på hur förbunden lyckas hitta en gemensam linje inom utbildningspolitiken. Medlemmarna inom FTF-förbunden har i genomsnitt högre utbildning än medlemmarna i LO-förbunden, och tanken är att om organisationerna hittar en gemensam linje inom utbildningspolitiken, kunde samarbetet fungera också i andra frågor.

Projektet styrs centralt

De danska planerna på en ny centralorganisation påminner på många sätt om det finländska projektet med att grunda en ny centralorganisation. I projektet, som inleddes för två år sedan, deltar FFC:s systerorganisation LO och STTK:s systerorganisation FTF. Centralorganisationen för de akademiskt utbildade, Akademikerne, deltar inte i projektet. LO-förbunden har sammanlagt drygt en miljon medlemmar, medan FTF-förbunden har 450 000 medlemmar. Den nya centralorganisationen skulle bli politiskt obunden.

Skillnaden till det motsvarande projektet i Finland är att projektet i Danmark i hög grad styrs centralt av LO och FTF, medan det i Finland är fackförbunden som fungerar som drivande kraft. Det här torde också vara orsaken till att det danska projektet framskrider mycket långsammare.

Gula fackförbund en utmaning

Också i Danmark kämpar fackföreningsrörelsen med sjunkande medlemstal. LO-förbunden förlorar just nu ungefär 25 000 medlemmar per år, men under det värsta året 2011 var takten nästan den dubbla.

I Danmark finns flera så kallade gula fackförbund som har ökat medlemsantalet märkbart på bekostnad av den traditionella förhandlande fackföreningsrörelsen. De gula förbunden påstår sig vara fackförbund, men de förhandlar inte om löner och arbetsvillkor, och de har inte heller förtroendevalda representanter på arbetsplatserna.

– Jag är övertygad om att en ny centralorganisation skulle ge den förhandlande fackföreningsrörelsen mer muskelkraft, för den skulle ge mer legitimitet och mer resurser. Jag är också övertygad om att det skulle innebära en nystart för fackföreningsrörelsen, sa Harald Børsting.

Jonny Smeds

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Beställ de senaste nyheterna till din e-post

Språk

Så här används uppgifterna om dig

Genom att skicka in blanketten godkänner du att informationen om dig används enligt beskrivningen.